Jogtalanul jártak el a vízművek és a rendőrök is a cigányokkal?

A gyöngyöspatai cigányok feje fölött ismét összecsaptak a hullámok, most éppen a vízművek és a rendőrök jártak el velük szemben, természetesen jogtalanul.

A gyöngyöspatai cigányok feje fölött ismét összecsaptak a hullámok, most éppen a vízművek és a rendőrök jártak el velük szemben, természetesen jogtalanul.

Egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott hangfelvételen az OCÖ országos alelnöke, id. Farkas János arra kéri Gyöngyöspata jegyzőjét, Mátyás Istvánt segítsen neki, mert levágták a vízóráját. „Levágták a vezetéket, ebbe kell, hogy lépjen”- közli az cigányvezető. Farkas János szerint több okból sem nem volt jogszerű a lépés, egyrészt úgy gondolja azért, mert ők saját maguk még csak ellenállást sem tanúsítottak az ellen, hogy elzárják a vizét. Másrészt azért nem találja igazságosnak a lépést, mert aláírtak egy papírt a vízművekkel, hogy a munkabéréből vonják a pénzt. Farkas János azért aggódik a felvételen, mert nem tudja mi lesz a víz nélkül maradt házban lakó 17 emberrel.

Farkas János miután nagy nehezen megérti, hogy a jegyző nem kompetens az ügyben, mintha természetes lenne, hogy a város vezetésének olyan embereket kellene kihúznia a bajból, akik nem fizetik a számláikat, rögtön azt kérdezi: „akkor miben tud az önkormányzat mivel tud minket támogatni?”

Az OCÖ alelnöke állítja, a segélyt megtiltotta a testület, de Mátyás István felvilágosítja nem arról van szó, hogy megtiltották, hanem egyszerűen nincs pénz. Farkas János ezt nem hiszi el, szerinte ez nem létezik, majd ahelyett, hogy azon gondolkodna hogyan fizeti ki tartozását, keresi a további kiskapukat és a „krízisről” kezd beszélni. „A krízist ugye nem akarja elkérni az önkormányzat, mert akkor a cigányok helyzetbe kerülnének, mindenkinek lenne villanya meg vize”- mondja. A segélyezésben jártas cigányok vezetője közli: a krízis azt jelenti, hogy ha valkinek egyszer egy évben a három havi összegnél nagyobb tartozása van, akkor azt az állam átvállalja.

Farkas János állítása szerint- melynek hitelességét ismerjük- semmiféle felszólítást nem kaptak a vízművektől. Hozzáteszi: mindenhonnan küldik a fizetési kötelezettségeket, kis csúsztatással azt mondja az önkormányzat is. De a jegyző felvilágosítja azt a büntetést a rendőrség küldte. „Mindegy, az is jogtalan”- közli Farkas. Szerinte nem csak a vízművek járt el törvénytelenül, de a rendőrök is hazudnak és azt állítják nem volt bekötve a biztonsági öve, ezért megbüntették. Az OCÖ alelnöke fenyegetőzésbe kezd: „majd megmutatjuk, hogy a Kiss Gyöngyöspatán nem lesz rendőr”. Farkas szerint az ügyet már a budapesti Független Rendészeti Panasztestület tárgyalja.

A felvétel végén egy újabb cigány panaszkodik, hogy jogtalanul küldtek ki neki büntetést, pedig ő más szemetét égette.

SSZ

barikad.hu

Csatolmány Méret
Id Farkas.mp3 11.42 MB