Jól dolgoztak tegnap a szerencsejáték-lobbi honatyái, az üzemanyag-forgalmazók érdekeit védő képviselők kevésbé. Kis magyar törvénygyártási abszurdum az utolsó ülésnapon.

Pénteken, két nappal a hatályba lépése előtt az Országgyűlés változtatott azon a jogszabályon, amely január 1-jétől lényegében minden zárt légterű helyen megtiltja a dohányzást. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénybe egy zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadásával beemelt enyhítés alapján a játékkaszinókban is lehet rá lehet gyújtani anélkül, hogy dohányzóhelyet jelölnének ki.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításával január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely.

Az áprilisban jóváhagyott törvény szerint zárt térben csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csupán büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottaknak, illetve a betegeknek, biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

Ezen a szabályozáson lazított a parlament pénteken azzal, hogy az alkotmányügyi bizottság javaslatára a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény elfogadásával az utolsó pillanatban módosította a nemdohányzók védelmét célzó jogszabályt. Így január 1-jétől dohányzóhely kijelölése nélkül is lehet dohányozni a játékkaszinókban. A bizottság érdemi indoklást nem fűzött a javaslathoz, amelyet a parlament elfogadott.

A benzinkutaknak nem jött ki a cseresznye

Kevésbé volt sikeres az üzemanyag-forgalmazók, különösen a MOL érdekeit már többször is pártfogásába vevő Aradszki András próbálkozása a törvény felpuhítására. Egy másik, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló jogszabály szerint csak külön kijelölt „dohányboltokban” lehet majd cigarettát vásárolni, amelynek forgalmazása állami monopólium lesz. Ezt adják majd ki koncessziókba, a tervek szerint főként családi vállalkozásoknak.

Minden településen kétezer főként legfeljebb egy ilyen bolt lesz. Ez például Makón 11, Kecskeméten 57, Miskolcon 104, míg Budapesten mindösszesen alig több mint 850 árusítóhelyet jelent majd.

Aradszki azt szerette volna elérni, hogy a benzinkutakon továbbra is lehessen dohánytermékeket árusítani. A képviselő arra hivatkozott, hogy a hazánkon átutazók nagy része tankolás alkalmával szerzi be a cigarettát, s, ha ezt nem teheti, akkor a környező országokban szerzi majd be, komoly bevételkiesést okozva ezzel a költségvetésnek is. Módosítóját azonban leszavazták.

A törvény egy év múlva, 2013. január elsejével lép életbe.

MTI nyomán barikad.hu