Fényadó

Felkészülés a Változásokra

Emir Kusturica

 

Emir Kusturica (Емир Кустурица) (Bosznia-Hercegovina, Szarajevó, 1954. november 24. – ) szerb filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer, zenész és zeneszerző. Beceneve: Kusta. Az 1980-as évek óta rendez mozifilmeket. Alkotásait a legjelentősebb fesztiválokon díjazták, Cannes-ban például kétszer is elnyerte az Arany Pálmát. Különösen nagy visszhangot váltott ki az Underground (1995) című filmje. Voltak, akik remekműként méltatták, de igen sokan propagandafilmként értékelték, és Kusturicát Slobodan Milošević bérencének nevezték, aki szerintük ezzel a filmmel akarta tisztára mosni a Milošević-rezsimet. Alkotásainak valóságos védjegyévé vált barátja, Goran Bregović muzsikája. Hébe-hóba színészi feladatokat is vállal, A sziget foglya (2000) című drámában a magyar közönség is láthatta. 2005-ben áttért az ortodox hitre, új keresztneve: Nemanja.

A kezdetek

A Kusturica család boszniai mozlim família, szláv ortodox gyökerekkel.[1] Az apa, Murat jugoszlávok millióihoz hasonlóan lemondott a hitéről, hogy érvényesülni tudjon a kommunista világban. A kamasz Emir a szarajevói „rossz fiúk” társaságát kereste, szülei azonban még időben közbeléptek. Tudtak arról, hogy fiuk szívesen jár moziba, ezért arra ösztönözték, hogy tanuljon filmkészítést. Prágába küldték, a híres FAMU főiskolára, ahol a szakma olyan kiválóságai tanultak annak idején, mint Miloš Forman, Jirí Menzel és Goran Paskaljević. A diploma megszerzése után a tanárai szerint is kiemelkedően tehetséges fiatalember visszatért Szarajevóba, ahol először a tévé számára kezdett dolgozni. Korai alkotásaira a cseh új hullám és a jugoszláv „fekete film” látásmódjának keveredése jellemző. Ivica Matić művéből forgatta a Jönnek a menyasszonyok (1978) című tévéfilmjét, A Titanic bár (1979) pedig Ivo Andrić egyik elbeszélésén alapul. Mindkét filmre az esti jelenetek, a félhomályos belsők használata, a realizmus iránti igény jellemző, témájukat tekintve pedig a későbbi nagyfilmek számos motívumát előlegezik meg.

Az első sikerek

Kusturica nevét mindjárt első mozifilmje, az Emlékszel Dolly Bellre? (1981) nemzetközileg ismertté tette. A Magyarországon a „szerb Megáll az idő”-ként is emlegetett dráma főhőse, Dino az 1960-as évek Szarajevójában él egy szükséglakásban szüleivel és testvéreivel. Az apa vakbuzgó kommunista, fiait is ennek szellemében próbálja nevelni, ám Dinót az eszméknél sokkal jobban érdekli egyik haverja szépséges barátnője, Dolly Bell… Kusturica a szatíra eszközeivel ábrázolja a kommunista Jugoszlávia hétköznapjait a ’60-as években, képei ugyanakkor szinte neorealista jellegűek. A filmet a Velencei filmfesztivál nagydíjával tüntették ki: az akkor éppen katonai szolgálatát teljesítő Kusturica különleges engedéllyel utazhatott el a díj átvételére.

A papa szolgálati útra ment

A rendező következő munkája, A papa szolgálati útra ment (1985) már Cannes-ban diadalmaskodott. Kusturica egy kisfiú szemszögén keresztül mutatja be a személyi kultusz világát, ahol a rendszer kiszolgálójából hamar a rendszer ellensége válik, akit kényszermunkára küldenek. Felesége azt mondja a fiuknak, hogy „a papa szolgálati útra ment”. A hasonló sztálinista törvénysértéseket feltáró magyar alkotások drámai hangvétele helyett Kusturica inkább a groteszk eszközeivel él, a szocializmust idiotisztikus rendszernek ábrázolja, amely ugyan „megbolondította” az embereket, de nem volt képes mélyen, tömegméretekben átformálni őket. Az 1980-as évek közepének Jugoszláviáját azonban mindinkább szétfeszítették az ellentmondások, érlelődött a délszláv háború. Kusturica következő filmje, a Cigányok ideje (1988) úgy kötődik a valósághoz, hogy közben el is szakad tőle: gyerekkereskedelemmel foglalkozó cigány szereplői mese és valóság határán állnak. Történetüket a művész hol szinte már bűnügyi, hol pedig melodramatikus hangvétellel adja elő, melyhez a zenei hátteret Goran Bregović autentikus szerzeményei és eredeti roma dalok szolgáltatják. A szereplők egyformán kiválóak, mind a hivatásos, mind az amatőr közreműködők. A Cigányok ideje egyáltalán nem azt a „vadromantikus” stílust követi, mint Aleksandar Petrović akkortájt bő 20 esztendős világsikere, a Találkoztam boldog cigányokkal is (1967). A gyerekkereskedelem témája egy friss jugoszláv filmből, Goran Paskaljević Őrangyal (1987) című drámájából származik.

Útkeresés

Arizonai álmodozók

A Cigányok ideje után a rendező egy újabb Ivo Andrić-mű, a Híd a Drinán megfilmesítésére készült, ám félbehagyta a nagyszabású vállalkozást. Ajánlatot kapott ugyanis az Egyesült Államokból, ahol 1988-tól kezdve két évig a Columbia Egyetemen tartott előadásokat. Ezután megpróbált visszatérni hazájába, ahonnan a háború kitörése miatt Párizsba emigrált. 1991-ben francia–amerikai koprodukcióban fogott hozzá az Arizonai álmodozók című filmjéhez, melynek extravagáns főszereplőit olyan sztárok formálták meg, mint Johnny Depp, Faye Dunaway, Jerry Lewis és az akkoriban még kevésbé ismert Lili Taylor és Vincent Gallo. Az „amerikai álom”-ról szóló alkotásban Kusturica alaposan szabadjára engedte fantáziáját, szürrealisztikus meséjét azonban a kritikusok többnyire elutasítóan fogadták. Az 1993-as bemutató idején ugyanis már dúlt a délszláv háború, és az ítészek nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy egy bosnyák művész látványosan elkerüli az állásfoglalást egy, az aktuális valóságtól elrugaszkodó, tetszetősen előadott, részleteiben erős, egészében azonban felejthető filmmel.

Underground

Az Arizonai álmodozók fogadtatása a zömmel negatív kritikák ellenére is langyosnak volt mondható ahhoz a felzúduláshoz képest, amit az Underground (1995) váltott ki. A jugoszláv történelem ötven évét feldolgozó, szédületes tempójú vízió azt sugallja, hogy a háború valójában sosem ért véget a Balkánon, csupán az ellenség változott. A helyenként Federico Fellini áradó fantáziáját idéző alkotás szakmai erényeit nemigen vitatta senki, ennek tudható be cannes-i győzelme is. Annál hevesebb viták tárgyát képezte a film politikai tartalma: a nyugati és közép-európai értelmiség úgy ítélte meg, hogy az Underground valójában egy szerb propagandafilm egy bosnyák (!) művész által elkészítve, melyet a Milošević-rezsim finanszírozott. (A mű egyébként francia–jugoszláv–német–magyar koprodukció!) Elnézőbb kritikusok szerint Kusturica maga sem nagyon értette, mi folyik éppen a Balkánon. A rendezőt rendkívül felzaklatta a sok, szerinte igazságtalan támadás, forró fejűen még azt is kilátásba helyezte, hogy a továbbiakban felhagy a rendezéssel. Műve védelmében annyit mondott, hogy valójában egyetlen fél oldalán sem kívánt állást foglalni, célja annak bemutatása volt, hogy hamis illúzió az egymással békében élő, soknemzetiségű Jugoszlávia titói képének fenntartása. Az idő múlásával lecsillapodtak a kedélyek, az Underground értékelése is egyre árnyaltabb lett, ám az tagadhatatlan, hogy a filmnek köszönhetően Kusturica egy időre kiesett a moziközönség kegyeiből.

Macskajaj és macskazaj

Macska-jaj

Az 1998-as Macska-jaj ismét egy szeretnivaló, hamisítatlan Kusturica-film, amely újra szeretett cigányainak világában játszódik, látszólag távol minden politikától. Valójában azonban a Macska-jaj is egy csipetnyi Balkán, ahol Matko, az ügyefogyott cigányember egy olajszállítmányt szeretne megkaparintani, ám ehhez össze kell fognia a nőfaló Dadannal… A rendező féktelen fantáziája ezúttal is szabadon árad: van itt fára aggatott fúvószenekar, tölgyfatuskóban bujkáló menyasszony, jégbe fagyasztott nagyapa feltámadása, disznó által felzabált Trabant stb. stb. A fergeteges humorú filmszatírának köszönhetően Kusturica ismét visszalopta magát a közönség és a kritika kegyeibe. A 2001-ben bemutatott Umca-umca, macskazaj című dokumentumfilmje a No Smoking Orchestra és az ún. „balkáni punk” történetét mutatja be koncertrészletek, archív képkockák és szuper 8-as családi felvételek, no és persze rengeteg zene segítségével. (Az együttesnek egyébként maga Kusturica is tagja mint gitáros.)

2004-ben mutatták be Az élet egy csoda című filmet, amely akár az Underground szerényebb léptékű változataként is felfogható. A helyszín a háború sújtotta Bosznia. Egy kis faluba érkezik Luka, a szerb mérnök és családja, hogy kisvasutat építsenek, amely felvirágoztatja a kis közösség életét, ám a háború – bármennyire is nem akar róla tudomást venni a főhős – megzavarja az idillt… A 2007-es cannes-i fesztiválon volt a világpremierje Kusturica Az ígéret szép szó című alkotásának, mely langyos fogadtatásban részesült, számos kritikus szerint a rendező fáradtan ismételgeti benne önmaga poénjait. A film már a forgatás időszakában helyet kapott a bulvársajtóban, ahol arról cikkeztek, hogy Kusturica állítólag 500 eurós fizetség fejében olyan statisztát keresett, aki hajlandó a kamerák előtt intim kapcsolatba kerülni egy kocával. 2007 júniusában mutatták be azt a rockoperát, amely a művész egyik legsikeresebb filmje, a Cigányok ideje alapján készült. Egy hónappal később Kusturica videoklipet rendezett Manu Chao Rainin In Paradize című dalához.

2008. január 14. és január 21. között Kusturica művészfilmekből és kezdő rendezők alkotásaiból összeállított fesztivált tartott a Mokra Gora-i Drvengradban. (A Küstendorf néven is ismert falut maga Kusturica építtette Az élet egy csoda című filmje forgatásához.)

Magánélet

Kusturica felesége Maja Kusturica. A házaspárnak két gyermeke van, Stribor és Dunja.

Rendezései

Emlékszel Dolly Bellre?

Fontosabb díjak és jelölések

Cigányok ideje

Berlini filmfesztivál

Cannes-i filmfesztivál

Velencei filmfesztivál

César-díj

Európa Filmdíj (Félix-díj)

Kinema Junpo-díj

Tzigane

Tiszta vizet....

Szombat esti láz

100x ölelj még: eredeti és feldolgozott

A DNS-t a szavak befolyásolják!

A legutóbbi orosz kutatások, magyarázatul szolgálnak olyan jelenségekre mint az intuíció, tisztánlátás, csodás spontán gyógyulások, öngyógyítások, a mentál hatása a klímára, stb.

Grazyna Fosar és Franz Bludorf rámutat arra, hogy a DNS-t, bizonyos frekvenciájú szavak befolyásolják és újra-programozhatják. Ezek a felfedezések egy új típusú orvostudománynak nyitják meg kapuit, melyben a DNS-t bizonyos kulcs-szavakkal és frekvenciákkal újra lehet programozni, vagyis feldarabolás vagy bizonyos gének helyettesítése nélkül. A genetikai sebészetnek, méltó konkurenciája jelent meg tehát! Az emberi DNS, csupán 10%-át használja fehérje előállításra. Csupán e kis része képezi a nyugaton ismert és népszerűsített kutatások tárgyát. A fennmaradt 90%, ballaszt-anyagnak van nyilvánítva, melynek semmilyen jelentősége nincsen. Ennek ellenére, az orosz kutatók meg vannak győződve arról, hogy a természet egyáltalán nem pazarló, ezért nyelvészekkel és genetikusokkal karöltve elhatározták, hogy felfedezik az emberi DNS fennmaradt részének valódi szerepét. E kutatások eredményeinek következtetései forradalmiak!

 

GYÓGYÍTÓ SZAVAK

Ennek megfelelően, az emberi DNS, nemcsak testünk felépítéséért felelős, hanem információ raktárként és kommunikációs csatornaként is szolgál. Vagyis egyféle Internet. Az orosz nyelvészek felfedezték, hogy az egész genetikai kód, főképp a nyugaton fölöslegesnek ítélt 90%, az emberi nyelvek szabályai szerint működik. Ilymódon, összehasonlították a nyelvtani szabályokat (a szavak és mondatok képzési módját), ezek sémáit (egy bizonyos nyelvben használt értelmezés tanulmányozása) és az alapvető nyelvtani szabályokat. Ilymódon felfedezték, hogy a DNS alkaloid/alkáli molekuláira, az emberi nyelvekben használt nyelvtani szabályok érvényesek. Más szóval, az emberi nyelvek, nem véletlenszerűen, hanem a DNS eredményeként jelentek meg.

Piotr Gariaev, orosz biofizikus és biológus és kollegái tanulmányozták a DNS vibrációs viselkedését is, vagyis bizonyos frekvenciák hatását erre. Következtetésük elképesztő: az élő kromoszómák, pontosan holografikus számítógépekként működnek, a DNS belsejében létrehozott endogén lézer- sugárzás hatására! Vagyis sikerült nekik, bizonyos vibrációs modellt előállítaniuk a DNS-t és a genetikai információt befolyásoló lézer sugár segítségével. És, akkor, amikor a DNS szerkezete az emberi nyelv szerkezetével azonos, direkt szavakat és mondatokat is lehet használni a DNS módosításához, melyhez semmilyen kódfejtés nem szükséges. E dolgot kísérletileg bebizonyították! Az élő DNS (a szövetekben nem pedig "in vitro"), határozottan reagál a szavak és mondatok által gerjesztett lézer sugarakra, a rádióhullámokra is, ha megfelelő frekvenciát használunk. Ezzel tudományosan magyarázható a kijelentések, autogén tréning, hipnózis és pozitív gondolkodás erős hatása az emberre. Tehát természetes és normális az, hogy a DNS reagál a nyelvezetre. Mialatt a nyugati kutatók sebészeti eljárásokkal bizonyos géneket vonnak ki a DNS láncból más helyekre beműtve ezeket kísérletezés céljából, addig az oroszok lelkesen dolgoznak azon berendezéseken, melyek lehetővé teszik a sejt anyagcsere befolyásolását rádió és ennek megfelelő fény frekvenciákkal, bizonyos genetikai bántalmak kijavításáért.

Gariaev tudósainak csoportja sikerült bebizonyítsa, hogy ezzel a módszerrel megjavíthatók, a röntgensugarak által károsított kromoszómák. Mi több, felfogtak bizonyos információs modelleket az egyik DNS-ből és ezt továbbították egy másiknak, ilymódon sikerült átprogramozniuk ennek sejtjeit, egy másik genommá. Ilymódon átalakítottak béka embriókat - szalamandra embriókká, csupán a megfelelő információs modell átadásával! Ilymódon, az egész információ átadódott, semmilyen mellékhatás nélkül, amilyenek a nyugati gyakorlat során gyakran előfordulnak. Ez nyilvánvaló módon az orvostudomány egyik legnagyobb forradalmi ugrása, mely minden bizonnyal meglepő változásokkal fog járni. Látványos eredményeket értek el egyszerűen vibrációkkal és nyelvezettel, a bizonyos módon barbárnak számító molekuláris sebészeti beavatkozási technikák alkalmazása helyett. Ezek a kísérletek rámutatnak a vibrációs genetika végtelen potenciáljára, melynek nyilvánvalóan nagyobb hatása van a szervezet működésére, mint amit a DNS biokémiai folyamatainak alkáli részlegének (az egész 10%-nak) tulajdonítanak.

A spirituális és ezoterikus mesterek, már évezredekkel ezelőtt tudták azt, hogy az emberi test beszéddel: szóval és gondolattal programozható. Most tudományosan is megmagyarázták és bebizonyították ezt a dolgot. Természetesen, a megfelelő frekvenciát kell alkalmazni. Éppen ezért nem mindenki sikeres, sem ugyanolyan mértékű sikereket nem tud elérni minden egyes alkalommal. Az embernek dolgoznia kell belső folyamataival, hogy bizonyos spirituális érettséget érhessen el ahhoz, hogy direkt és tudatos kommunikációt hozhasson létre a DNS-el. Az orosz kutatók egy olyan berendezés kidolgozásán dolgoznak, mely biztosítja a sikert, megfelelő frekvencia használatánál.

MINDENKI SAJÁT BELSŐ FORRADALMÁT KELL, VÉGREHAJTSA


Azonban, egy magas spirituális tudattal rendelkező személynek nincs szüksége semmilyen berendezésre! Ő nem függ semmilyen gépezettől, DNS-ének átprogramozásában. Mindannyiunk megtehetjük ezt, amit a tudomány igazol! Az orosz kutatók felfedezték, hogy az emberi DNS morfológiai szabványokat hoz létre a semmiből, úgynevezett mágneses "féreglyukakat" teremtve. Ezek a híres Einstein-Rosen hidak mikroszkopikus megfelelői, melyek a kozmikus fekete lyukak közelében megtalálhatóak, két nagyon távoli pontot kapcsolva össze, rövidítésképpen.

Ezeknek alagúthoz hasonlóan, két végük a kozmosz különböző zónáiban található és általuk az információ átadható a tér és idő törvényein kívül. A DNS, ilyen információkat vonz a makrokozmoszból, átadva azokat tudatunknak. Olyan, mint egy sokrétű rezonátor, mint egy több különböző állomást fogó rádió-készülék, a kibocsátó frekvenciájának függvényében. Ez a hiperkommunikációs folyamat, rendkívül hatékony egy mély relaxációs állapotban. A stressz, gondok vagy egy hiperaktiv mentál megnehezíti ezt a folyamatot és a kapott információk elferdülnek vagy haszontalanná válnak. A természet évmilliók óta használja ezeket a hiperkommunikációkat. A modern ember csupán egy kis részét ismeri ennek, intuíció néven. Íme egy természetből vett példa erre: egy hangyaboly esetében, ha a királynőt eltávolítják a kolóniától, a hangyák folytatják a boly építését, az eredeti tervnek megfelelően. Azonban, ha a királynőt megölik, az egész kolónia tevékenysége félbe marad. Egyetlen hangya sem tudja, mit kell tennie. Úgy tűnik, hogy a királynő a csoport- tudat által, közvetíti a boly tagjainak, mit és hogyan kell tenniük, a hangyák meg vakon hallgatnak rá, mintha saját tudattal nem rendelkeznének.

Az ember ugyanezt a típusú hiperkommunikációt tapasztalja meg akkor amikor van egy intuíciója vagy ihlete. Több hónapon keresztül, egy 42 éves férfi éjjelente azt álmodta, hogy egy CD-Rom típusú információs rendszerrel áll kapcsolatban. Ilymódon igazi tudást szerzett meg, különböző szakterületekről, melyeket ő reggelente ellenőrzött. Egy igazi információáradat érte - mint egy enciklopédia! Ezek nagy többsége kívül esett saját személyi tudáskörén és olyan technikai részleteket tartalmaztak, melyekről halvány fogalma sem volt.

A FANTOM DNS HATÁS

Ez a fajta hiperkommunikáció látványos hatásokat hoz létre, mind a DNS-ben, mind az emberi lényben. Az orosz kutatók lézer fénysugárral sugároztak be egy DNS mintát és a gép képernyőjén az a hullám modell jelent meg, melyre számítottak. Akkor, amikor kivették a DNS mintát, a hullám modell nem eltűnt, hanem továbbra is ott maradt! Több hasonló kísérlettel igazolták, hogy az eltávolított minta által létrehozott hullám energetikai modellje ott marad. Ezt nevezték el fantom DNS hatásnak.

MIKROSZKOPIKUS FÉREG/FEKETE LYUKAK

Állítások szerint, a szokásos téren és időn kívülről energia áramlik az aktivált féreglyukakon át, akkor is miután eltávolították a DNS mintát a kísérletből. Mellékhatásként megfigyelték, hogy a hiperkommunikációra képes emberi lények körül is megmagyarázhatatlan elektromágneses mező jelenléte észlelhető. Elektronikai berendezések, pl. CD lejátszók működése leállhat néhány órára. Amint az elektromágneses mező kezd eltűnni, ezek a berendezések újból normális módon működni fognak néhány órán belül. Sok gyógyító és terapeuta régóta ismeri már ezt a hatást. Minél telítődöttebb a légkör, vagyis minél nagyobb az energia, eme berendezések megállásának lehetősége annál nagyobb. És a berendezések gombjait hiába nyomogatjuk, úgysem fognak elindulni, csupán néhány óra elteltével, miután eltűnt az energia. Grazyna Gosar és Franz Bludorf: Vernetze Intelligenz (Összekapcsolódott Intelligencia) - című könyvében nagyon pontosan és világosan megmagyarázzák ezeket a jelenségeket. Ők olyan forrásokat idéznek a múltból, amikor az emberiség nagyon szorosan kapcsolódott egymáshoz és a többi életformához, a csoport-tudathoz és csoportként cselekedett. Azonban, ahhoz hogy megtapasztalják az egyéni tudatállapotot is, az embereknek szinte teljes mértékben el kellett felejteniük a hiperkommunikációt.

A FELSŐBBRENDŰ CSOPORTTUDAT

Ebben a pillanatban, az emberiség szintjén, az individualizált tudat viszonylag stabil és létrehozható egy új, valóban felsőbbrendű csoport tudati forma, melyben hozzáférhetünk a teljes információhoz, a testünk minden sejtjében - DNS-ünkben jelen lévő biológiai rezonátor segítségével - erőfeszítés nélkül vagy anélkül, hogy távolról manipulálnának minket, az információt illetően. Akárcsak az Internet, DNS-ünk is továbbíthatja saját információit ebbe a széles hálózatba, mely maga az Élet, információkat is kaphat ebből a hálózatból és valószínűleg direkt kapcsolatot is teremthet e hálózat többi tagjaival. A csodálatos távolsági gyógyítások, telepátia, ily módon könnyedén és természetesen megmagyarázható. Például, bizonyos állatok már távolról észlelik gazdáik hazatérését. E dolgot a hiperkommunikációval és a csoport tudattal lehet megmagyarázni. Egyetlen csoport tudatot sem lehet a végtelenségig használni egyéni tudat nélkül. Máskülönben visszatérnénk egy olyan primitív állapotba, melyben a csorda ösztönök rendkívül könnyedén manipulálhatóak.

Jelen pillanatban a hiperkommunikáció teljesen másvalamit jelent: A kutatók szerint, ha az egyéni tudattal rendelkező emberek, újból képesek lesznek hozzáférni majd a csoport tudathoz, emberfeletti teremtő erőre fognak szert tenni, mellyel képesek lesznek átformálni az egész bolygón lévő életet. Tény az, hogy az emberiség nyilvánvalóan egy ilyen felsőbbrendű csoport tudat felé tart. Becslések szerint, a most születő gyermekek 50 % -nak nagy problémái lesznek az iskolában. Őket Indigó gyermekekként ismerik - indigó színű aurájuk miatt, mely magas tudatállapotukra és rendkívüli tisztaságukra utal. Ugyanakkor, egyre több tisztánlátói képességgel rendelkező gyermek születik (lásd. Paul Dong: A kínai indigó gyermekek - című könyvét). E gyermekek, személyes példájukkal megtanítják nekünk, felnőtteknek, mit jelent a felsőbb csoport tudat. Például a klímát, rendszerint nem befolyásolhatja egyetlen ember sem. Azonban egy csoport szelleme képes befolyásolni ezt - lásd bizonyos törzsek esőt hozó táncait. A klímát erősen befolyásolják a Föld saját frekvencia rezonanciái, az úgynevezett Schumann frekvenciák. De ezek pontosan azok a frekvenciák, melyek agyunkban mennek végbe és akkor, amikor több ember szinkronban, összehangoltan cselekszik, a lézersugárhoz hasonló hatás jön létre ebben a megnyilvánulásban. Ezzel tudományosan is megmagyarázható az, hogyan lehet befolyásolni az időt!

A csoport tudat kutatói, létrehozták az I. Típusú civilizáció teóriáját. Egy felsőbb csoport tudatba belépett emberiségnek, semmilyen környezeti, sem energia hiányos problémái nem lennének. Mivel természetes módon kontrollálnának minden energiát és folyamatot az egész bolygón. Beleértve az esetleges katasztrófák kivédését is! Egy II. típusú civilizációnak meg, ellenőrzése lenne egész galaxiájuk összes energiái felett.

A FELSŐBB CSOPORTTUDAT RENDET TEREMT

És most egy igazi bomba: akkor, amikor nagyszámú ember koncentrál ugyanarra a célra (pl. egy futballmérkőzés, Karácsony megünneplése vagy más hasonló méretű esemény...), bebizonyították, hogy a véletlenszerű számokat létrehozó generátorok, rendezett számsort képeznek, a véletlenszerű számsorok helyett. Más szavakkal, egy felsőbb (rendezett) tudat, mindig rendet teremt az egész környezetben!

Egyetemi környezetben végzett kísérletek bizonyítják, hogy a fizikai és mentális világ összekapcsolódik és kölcsönösen függnek egymástól! A projektről bővebben a következő siton: http://noosphere.princeton.edu/fristwall2html

A DNS-t most egy szerves vezetőnek tekintik, mely normális testhőmérsékleten működik, a mesterséges szuper-vezetékektől eltérően, melyek nagyon alacsony hőmérsékleten képesek működni: -200 és -400 Celsius fokok között. Minden szupervezető képes tárolni a fényt, tehát az információt is. Ezzel magyarázható, hogyan képes a DNS olyan jól tárolni és közvetíteni az információt. Ami az úgynevezett féreg-lyukakat (wormhole) illeti, ezek normális módon nagyon instabilak és a másodperc töredéke alatt eltűnnek. Bizonyos feltételek között, ezek a féreg-lyukak önmagukban szerveződnek, olyan űrt képezve, melyben például a gravitáció elektromossággá alakulhat át. Ezek az üres terek hasonlóak ionizált gázt sugárzó labdákhoz és mérhetetlenül nagy energiával rendelkeznek.

A TUDAT EREJE

Oroszország egyes vidékein, ilyen sugárzó fény labdák gyakran jelennek meg. Az oroszok intenzív kutató programokat indítottak, melyek meglepő következtetésekhez vezettek. Nagyon sok ember ismeri ezeket a vidékeket, ahol ezek az űr-jelenségek, az égen megjelenő csillogó fény gömbök formájában gyakran fordulnak elő. Figyelmesen szemlélik ezeket, azt kérdezve vajon mik lehetnek ezek? Egyszer arra gondoltam: Szervusz! Ha ufók vagytok, repüljetek háromszög alakban. És egyszerre, a gömbök háromszöget formáltak. Egy másik alkalommal azt üzentem nekik, hogy gyorsítsanak fel 0-ról, maximális sebességre és ezt tették. Nyilvánvalóan ufóknak hittem őket. Barátságos ufóknak, mivel azt tették, amit mondottam. Az oroszok most felfedezték azokon a vidékeken, ahol ezek a fény gömbök megjelennek, hogy a gondolat által irányíthatóak. E gömbök körül nagyon alacsony frekvenciákat mértek, melyek azonosak az agyunk által gerjesztett frekvenciákhoz. Eme azonosság miatt reagálnak e gömbök, a mi gondolatainkra! Figyelmeztetnem kell benneteket arra, hogy nem jó ötlet ráugrani egy ilyen, talajon lévő fény labdára. Mivel a benne lévő energia annyira nagy, hogy genetikai mutációkat okozhat nekünk... De az is lehet, hogy mégsem. Mivel, köztudott például az, hogy sok spirituális tanító létrehoz ilyen láthatatlan energia gömböt maga körül, akkor amikor mély meditáció állapotában kellemes és spirituálisan felemelő állapotot hoz létre.

Híressé vált az egyik ilyen spirituális tanító esete, akit valaki lefényképezett miközben székén ülve meditált és a fényképen csupán egy fehéres-csillogó ködfolt volt látható. Egyszerűen ez a jelenség a gravitáció-antigravitáció jelenségével áll kapcsolatban, ezekkel a féreg-lyukakkal, melyek gondolattal stabilizálhatóak valamint a hiperkommunikációval, vagyis a szokásos tér-idő szerkezetünkön kívüli energiával. Az előző nemzedékek, akiknek ilyen kapcsolataik voltak a hiperkommunikációval és fény gömbökkel, angyali tapasztalatnak nevezték ezeket. Annak ellenére, hogy ezekről a kölcsönhatásokról azt feltételezik, hogy csupán spirituális energia transzferek voltak ezekből a szférákból az Ember számára, ami nem jelenti azt, hogy angyalok nincsenek!

A hivatalos tudomány ismer már olyan zónákat a Földön, ahol gravitáció anomáliák vannak, mely elősegíti az ilyen űr fény-gömbök képződését. Eddig a gravitációs eltérés a mező összértékének 1 % -a alatt volt. Nemrég 3 - 4% -os gravitációs anomáliákat mutató zónákat is felfedeztek. Az egyik ilyen hely Rocca di Papa, Rómától délre ( a hely pontos megjelölését lásd a - Vernetzte Intelligenz - című könyvben. Ott, különböző dolgok emelkednek a levegőbe, kezdve a gömböktől - egészen az autóbuszokig (igen, nem nyomdai hiba).

 

"Légy olyan, mint a madár, aki alól ha kivágják a fát, nem a mélybe zuhan, hanem a magasba száll!"

Szeretettel     Zsuzsa

Viking Barátomnak!

Magyarország legnagyobb blues énekese

Deák Bill Gyula


TEMETŐ TANGÓ

SABLONVÁLTÁS!

Megyünk bele a Maci-sajtba!


Gyógynövény: Kövér Porcsin

A természetes táplálkozáshoz való visszatérés az egészséges életmódra való törekvés egyik legfontosabb tényezője. A környezetünkben vadon termő növények között több olyan is van, amiből ehető ételeket készíthetünk, amellett, hogy gyógynövényként is használhatjuk őket. A legtöbbjük előfordul a saját kiskertünkben is, de általában gyomnövénynek tartjuk, pedig sok közöttük ehető.

koverporcsin.jpg

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

Népies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér

Június végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Szidjuk is eleget, pedig ha tudnánk...

Őshazája feltehetően a Nyugat-Himalájától Dél-Oroszországon át egészen Görögországig húzódik. A Himalája lábánál, egészen 2000-3000 méteres magasságig vadon előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az egész világon. Nálunk vadon is előfordul, többnyire gyomnövényként tartjuk számon.

Gyűjtési idő: Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze.

A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.

Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát.

A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti.

Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott.

Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.

A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák. Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.

Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.

Hát kell ennél több? Pedig csak egy egyszerű gyomnövény...

Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak.

A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.

Egyiptomban és Szudánban nemesített változatait kerti növényként termesztik. A nemesített kerti növénynek csak a levélmérete különbözik a vadon termőétől. Nyugat-Európában pedig vadon begyűjtik, majd friss saláta alapanyagként hozzák forgalomba.

Receptek:

* Porcsinfőzelék: 2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítunk egy kevés vajon. 500 g porcsinlevelet ráteszünk és megpuhítjuk. Húslével felöntjük és tejföllel ízesítjük. Esetleg zabpehellyel meghinthetjük. A spenóthoz hasonló módon is készíthetünk belőle főzeléket.
* Porcsin franciásan: 250 g porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Extra szűz olíva- olajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük. Házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk és vajdarabokat rakunk a tetejére. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyló sárga nem lesz.
* Párolt porcsin: Fiatal porcsin leveleket gyűjtünk, 200 g levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, kicsit megsózzuk, majd tejszínnel ízesítjük. Köretként esszük.
* Porcsin saláta: A zsenge, megmosott, kb. 250 g porcsinlevelet az alábbi öntettel összekeverjük. Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma. Én leginkább így, nyersen szeretem, akár más salátához keverve is, vagy saláta tetejére szórva.

Források: http://fusz.hu/index.php?op=full&q=11646

* Radics László: Ételek erdő, mező növényeiből
* terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kover_porcsin.html
antalvali.com

PDF akta

A gyógyítás filozófiája

Az orvosok fejedelme ősidők óta, örök időkig Paracelsus!

Ő volt, aki tökéletesen meghatározta az alapismérveit a gyógyító embernek. Az orvoslás négy fő tartópillérét határozta meg, a tudományokat, melyeket minden orvosnak birtokolnia kell, aki betegeket akar gyógyítani.

1.) Filozófia, amely meghatározza a gyógyítás szellemiségét.

2.) Az asztrológia és az asztronómia, a tudományok királynői.
A beteg horoszkópjának az ismerete nélkül ugyanis, hogy kezdhet hozzá az orvos - gyógyító a gyógyításhoz, ha nem ismeri annak várható sorsát?

3.) Az alkímia ismerete nélkül pedig a gyógyítás többnyire csak próbálkozás.

4.) A Gyógyító emberi erényei, amik meghatározzák a gyógyítás hatékonyságát. Az a megfoghatatlan kapcsolat, aminek létre kell jönnie Orvos és betege között, nem nyugodhat üzleti alapokon. Mindenképpen a segítés szándékának kell a fő motivációs tényezőnek lenni.

A gyógyítás filozófiája...

Az első tartóoszlop a legérzékenyebb pont Paracelsus rendszerében. Ez az, amit minden korban a gyógyító orvosnak újra kell fogalmazni. Paracelsusnak ugyanis nem elsősorban gyógyító módszerei voltak, - mellesleg azok is páratlanok, mind a mai napig, - hanem totális rendszerben gondolkodott. Ő meghatározta a világot, amiben kora embere élt, és ennek megfelelően alakította ki gyógyító rendszerét. E nélkül ugyanis csak gyógyítási módszerek és technikák vannak, amiben az orvos csak egy szakmunkás, a beteg pedig személytelen tárgya a különféle technikáknak. Így nem is lehet hatékony gyógyításról beszélni.

Minden kor tradicionális gyógyító rendszerének létezik sajátos önmeghatározó filozófiája. A mai korban a Taoista és Buddhista rendszereknek, a Hagyományos Kínai és Tibeti Gyógymódnak, valamint az indiai Ayurvédikus Gyógymódnak és az európai Antropozófiai Orvosi Rendszernek létezik önmeghatározó filozófiai rendszere. Mindezen filozófiák a saját korukban korszakalkotó szellemiségek voltak, amelyek a mai napig nem veszítették el az alapjaikat, különben már régen a feledés homályába vesztek volna. Mégis a mai modern időkben újra kell gondolni a gyógyítás filozófiai alapjait, mivel a kor alapjaiban változott meg.

A mögöttünk hagyott kétezer év, mint világkorszak túlhaladottá vált, egyszerűen azért, mert maga a Föld, de az egész Univerzumunk is megváltozott. Ma már a legtöbb ember érzi is ezt a változást, ha nem is tudja tudományos igénnyel meghatározni azt.

A Föld mára teljesen megváltozott energetikailag, és ez a változás még koránt sem ért véget.

Hátra van még a nagy fordulat, a Föld mágneses pólusainak a felcserélődése. Már az eddigi változások sem, de különösen a pólusváltás folyamata sem hagyja érintetlenül az emberi fejlődést. Nem ismert egyetlen gyógyító rendszer sem, - a Modern Magyar Medicinán kívül, - amelyik figyelembe venné ezeket a földtörténeti változásokat.

A Föld mára teljesen megváltozott energetikailag, és ez a változás még koránt sem ért véget. Hátra van még a nagy fordulat, a Föld mágneses pólusainak a felcserélődése. Már az eddigi változások sem, de különösen a pólusváltás folyamata sem hagyja érintetlenül az emberi fejlődést.

Nem ismert egyetlen gyógyító rendszer sem, - a Modern Magyar Medicinán kívül, - amelyik figyelembe venné ezeket a földtörténeti változásokat.

Nincs továbbá egyetlen gyógymód sem, amelyik figyelembe venné a Föld mágneses és geológiai paramétereit.
Néhány gondolatébresztő kérdés:

Él egy ember az egyenlítőn, melynek kerülete kb. 40-ezer km. Él egy másik ember a sarkkörön, melynek a kerülete mondjuk 2-ezer km. Milyen ezeknek az embereknek az idő és a sebesség érzékelése? Ugyanis a Föld egy napja egy tengely körüli fordulatát jelenti. Persze ugyanúgy, ahogyan egy bolha sem érzékeli a kutya futását, de attól az még tény. Az egyenlítői forgás is az ember számára az Univerzumban egy őrjítő sebességű száguldás. A sarkköri ember egy napja is csak egy fordulata a Földnek. Vajon érintetlenül hagyja mindez az embert? A gyógyításnál, illetve az egészségmegőrzésnél, vagy éppen a hosszú egészséges élet megtervezésénél nem kellene mindezeket figyelembe venni? Milyen tudata, milyen érzelmi habitusa alakul ki a két helyen élő embernek?

Másik kérdés: A Föld északi és déli féltekéjén élő ember energiarendszere azonos-e? Mit lehet várni a két féltekén élő embertől? A Föld mágneses erővonalai a déli pólusból az északi pólusba záródnak. Magyarán az északi félteke emberének a Korona csakráján lépnek be a mágneses erővonalak, aktivizálva azt. A déli féltekén élő ember Gyökér csakráját aktivizálják a mágneses erővonalak. Érezhető ugye, hogy így másfajta lesz a tudati működése a kétféle embertípusnak. Így mások a betegségek, de másoknak kellene lenni a gyógymódoknak is. Legalábbis, ha tudatos egy gyógyítási rendszer, ezeket a különbségeket figyelembe kell venni. Ez még önmagában nem biztos, hogy érdekli a hétköznapi embert, de ha figyelembe vesszük a közelgő mágneses pólusváltást, akkor már ez a kérdésfeltevés is vérre megy minden gondolkodó ember számára.

A felmerülő kérdések, hogy mi történik egyáltalán az emberrel a pólusváltás idején? Mi fog megváltozni a Föld energiarendszerében, mi fog megváltozni az ember energiarendszerében? Figyelembe kell-e ezeket a dolgokat venni az egészségmegtartásban, illetve a betegségek gyógyításában?
További felmerülő kérdés: Köztudott, hogy a Föld mágnesezettségi szintje kritikus értékre csökkenőben van. Ma már nem éri el az 1 Gauss értéket. Márpedig az ember csak mágneses mezőben tudja az életét egészségben fenntartani. A Föld körül működő űrállomáson tartózkodó asztronauták az őrület jeleit mutatják néhány nap elteltével, ha nem alakítanának ki mesterséges mágneses teret.
Van-e mindezen folyamat befolyással az emberi szervezet működésére? A kérdés, gondolom, nem igényel választ!

Még egy kérdés: Amilyen arányban csökken a Föld mágnesessége, azzal mértani arányban emelkedik a rezgésszintje. A rezgésszint-változás 1997. március 23-án indult el. Ma már több ezerszerese a rezgése a Földnek, a korábbihoz képest. Kétezer éven keresztül az ember megtanulta adaptálni a Föld rezgésszintjét. Ma a megemelkedett rezgésszinthez még nem

tudott alkalmazkodni az ember. Mi próbálkozunk fenntartani életünket a régi energetikai rezgésszint paraméterei között. Ez olyan vállalkozás, amikor egy nagyfeszültségű rendszerben akarunk működtetni egy kisfeszültségű készüléket. A jól feltöltött" akkumulátorokkal" rendelkező embereknek is maximum a pólusváltásig fog ez sikerülni. Felmerül itt a kérdés, hogy nem kellene-e valahogy újabb terápiához segíteni az embereket? Erre ismét csak a 3M Gyógyítási rendszer ismeri a választ.

Amennyiben létezik még gyógyítási rendszerben gondolkodó orvoslás, illetve természetgyógyászat, úgy a fenti kérdésekkel megkerülhetetlenül foglalkozni kell. A 3M Gyógyító Rendszer filozófiai alapállása, hogy a ma élő ember gyógyítása nem képzelhető el úgy, hogy nem vesszük figyelembe, hogy a létünk alapját nyújtó Föld-Anyánk megváltozott. Ehhez a változáshoz az embernek meg kell tanulni alkalmazkodni. Ehhez eszközök szükségesek. Csapatunk 20-éve kutatja ezeket az eszközöket, és mára széles eszköztárat tudunk felvonultatni ehhez az alkalmazkodáshoz.

A tej és az ember

A tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék, mondja Dr. Campbell. Az embergyerek bélrendszerében a korai időkben még van tejcukorlebontó baktériumflóra, hiszen az anyatej is tartalmaz tejcukrot.

A tej és az ember

A tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék, mondja Dr. Campbell. Az embergyerek bélrendszerében a korai időkben még van tejcukorlebontó baktériumflóra, hiszen az anyatej is tartalmaz tejcukrot.


A későbbi években azonban ez eltűnik, legalábbis így van ez az Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és Dél-Európa legnagyobb részén élő embereknél. Az észak-európai ember egy genetikai mutáció miatt képes felnőtt korában is lebontani a tejcukrot, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tej egészséges. Az amerikai fehér ember valójában európai ember, ezért képes tejet inni. Az észak-amerikai színes bőrű lakosság többségének bélrendszere azonban nem tud megbirkózni a tejcukorral.

Egy másik megfontolandó szempont, hogy minden emlős a maga kicsinye számára optimális tejet termel. Az ember csak azért választotta a tehenet, mert jámbor állat és sok tejet tud termelni. A tehéntej azonban egészen más összetételű, mint az emberi tej. A tehéntej 3-4-szer több fehérjét, 5-7-szer több ásványi anyagot tartalmaz, viszont hiányzanak belőle alapvető zsírsavak, melyek az agyfejlődéshez is szükségesek.

A tehéntejbe minden átmegy, amit a tehén kap. A teheneket gyakran kezelik növekedési hormonokkal, hogy több tejet adjanak, gyakran kezelik őket antibiotikummal különféle betegségek és tőgygyulladás ellen. Murphy törvényei szerint ezek akkor is benne lesznek a tejben, ha nem volna szabad benne lenniük. A tehén kedves állat, nem rajta múlik, mit választ ki a tejébe, hanem azon, mit tesznek elébe. A tejfogyasztás a fentieken túl szoros kapcsolatot mutat mindenféle allergiákkal, bélrendszeri problémákkal, fertőzésekkel. Felteszem, ha ez Amerikában probléma, még inkább probléma nálunk!

De legyen valami jó hír is a végére. A jó hír a tejfogyasztóknak az, hogy az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium megtiltotta, hogy olyan tejet forgalmazzanak, amely literenként 750 millió gennysejtnél többet tartalmaz. A tiltásnak meg is lett az eredménye, mostanság az amerikai tej átlagosan 300 millió gennysejtet tartalmaz literenként. Számítások szerint ez arra utal, hogy a tehenek kb. harmada aktuálisan mindig fertőzött, következésképen antibiotikummal kezelik és ez természetesen a tejbe is belekerül. De ez végül is jó, mi lenne, ha még nem is kezelnék őket?

A hazai genny-arányokat nem ismerem, de reméljük mi is egyre kevesebb gennyet iszunk meg tejünkkel. Elvégre, ha meg akarunk felelni az EU szabványoknak, igyekeznünk kell.

Ön dönt: iszik vagy beteg?

Ismert tények: az újszülöttek testének közel nyolcvan százalékát víz képezi, a felnőttek testében ez az arány hatvan-hetven százalék. Ez azt jelenti, hogy egy nyolcvan kilógramm súlyú felnőtt szervezete csaknem 54 liter vizet tartalmaz. Az agyunk közel nyolcvan százaléka, a vér csaknem kilencven, a szív, a máj szintén közel nyolcvan, az izmok hetven százaléka víz! Ezek az adatok önmagukért beszélnek!

Az ünnepi dőzsölések után a víznek még nagyobb a jelentősége az emberi test számára, mint gondolhatnánk, hiszen a nagy mennyiségű ételek révén szervezetbe kerülő méreganyagoknak segíteni kellene a kitisztulásban.
A víz jelentőségéről dr. F. Batmanghelidj kutatásai alapján beszélünk a továbbiakban.

A professzor, a kutatásai alapján rájött, hogy a krónikus (folyamatos) vízhiány az oka a legtöbb testi betegségünknek! Az emberi test eredeti terve ugyanis tökéletesebb, mint képzeljük. Egy igen bonyolult, ámde célirányos vízszabályozó rendszer működik testünkben, amely vízhiányos állapotban készleteinket a megfelelő elsőbbségi szabályok figyelemben tartásával csoportosítja át. Azaz, elsődlegesen az agyunkat táplálja, aztán a létfenntartó rendszereinket, és így tovább a szervezetünk működéséhez nélkülözhetőbb szerveinket (mint például ízületeinket).
A probléma ott kezdődik, hogy a vízhiányos állapotot mindenki a szomjúság kialakulásával, a "száraz száj" érzéssel azonosítja. Holott a száraz száj érzés kialakulása a vízhiány már egy elfajult állapotához tartozik. Ilyenkor szervezetünk már régen szomjazik, csak mi nem vesszük észre ennek jeleit, mert hosszú évek alatt rászoktatjuk magunkat a szomjúság egy bizonyos mértékig való elviselésére. Kritikus esetben vannak emberek, akik napi fél-egy liter vizet is alig isznak meg.

Nem betegek vagyunk, csak szomjasak.

Sokan nem állunk meg és nem gondolkodtunk el azon, hogy ha testünk főleg vízből áll, hogyan fog csúcsteljesítményt nyújtani, ha nem iszunk rendszeresen vizet? A skorbut a C-vitamin hiánya, a beriberi a B-vitamin hiánya, az anémia vashiány, az angolkór pedig D-vitamin hiány. Pedig ezek csak az emberi szervezet egy-egy összetevőjének hiányát mutatják. Komolyan hiheti bárki, hogy ezek után megúszhatjuk, ha pont a vizet nem pótoljuk a szervezetünkből, ami a testünk 75%-át teszi ki? Az emberi test még akkor is vízhiányossá tud válni, ha bőséges vízmennyiség áll a rendelkezésére. Az emberek, úgy tűnik ugyanis, hogy elvesztik szomjúság érzetüket és a szükséges vízmennyiség utáni vágyukat. Nem ismerik fel vízszükségletüket, ezzel fokozatosan egyre növekvő mértékben vízhiányossá válnak és a kor előre haladtával krónikusan dehidratálttá válnak (állandó jelleggel fennálló vízhiányos állapot). Nézzük meg, hogy mik a következményei a vízvesztésnek! A vér sűrűsége növekszik, vagyis ahogyan mondják, a vér besűrűsödik. Növekszik a káliumkoncentráltság, szomjúságérzet alakul ki. De a szomjúságérzet már egy elkésett jelzés! Ilyenkor a vízveszteség már nagyobb, mint a testtömeg 1%-a, ami kb. háromnegyed liter víz hiányát jelzi! Megemelkedik a pulzusszám. A szívnek percenként 3-5 ütéssel többet kell végeznie ahhoz, hogy a sűrűbb vért a sejtekhez pumpálja, hogy a sejtek az izommunkához szükséges oxigénhez továbbra is hozzájussanak.

Köszönet Icának (az ismert) anyagért

Cseh dokumentumfilm a háború utáni németellenes bűncselekményekről!

Mondd, hol vannak a halottak? - címmel készített a cseh közszolgálati televízió dokumentumfilmet, amelyben megpróbálja feltárni és bemutatni a második világháború befejezése utáni időszakban a német civilek ellen Csehországban elkövetett bűncselekményeket.

A csehországi német nemzetiség tragédiája...

A David Vondrácek rendezte filmet csütörtökön este fő műsoridőben mutatta be a cseh közszolgálati televízió második csatornája. Vondráceknek nem ez az első filmje ebben a témában. A néhány éve bemutatott Gyilkosság cseh módra nagy vihart kavart, s várható, hogy most bemutatott alkotása sem marad visszhang nélkül.

A korabeli szélsőséges Forradalmi Gárdák által elkövetett tömeggyilkosságok nyomai számos helyszínen megtalálhatóak. A film készítői több tömegsír nyomait is bemutatják. Az alkotásban számos korabeli, rendkívül megrázó eredeti filmfelvételt is felhasználtak.

"A film elején szándékosan hosszabban időztem a kitelepítések okainál, a háborús eseményeknél. Ezekről Toman Brod történész beszél, aki maga is átélte a borzalmakat, ezért máig megőrizte humanista hozzáállását. Míg első filmem inkább a tájékozódást, a felvilágosítást szolgálta, most megpróbáltam a dolgok mélyére ásni, s konkrét emberi sorsokat mutattam be. Ezek képi ereje nagyon megrázó" - fejtette ki Vondrácek.

Ezt követően a többségében szudétanémetek lakta vidékeken lévő Velvety u Teplic és Suchdol nad Luznicí települések, illetve a prágai Strasnice városrészben lévő egykori Vesna mozi látható, ahol 1945 júliusában brutális mészárlások történtek. A helyi németek elleni atrocitásokról, gyilkosságokról, rablásokról az Orlické hory hegységben megbúvó kis falucskák lakói is vallanak.

"A tanúvallomások szerint a régióban számos álpartizán, álellenálló mozgott, többnyire csoportosan. Jelszavuk az volt: ha megölöd a németedet, akkor már sosem fog bejönni a házadba, amelyet tőle vettél el" - magyarázta a korabeli állapotokat Vondrácek a prágai Respekt című liberális politikai hetilapnak adott interjújában.

A dokumentumfilm részletesen elemzi az Ostrava melletti Hanke gyűjtőtáborbeli állapotokat, ahová a környékbeli németeket internálták. "A helyi tömegsír máig is jeltelen" - húzza alá a film.

Levéltári iratok szerint a Hanke gyűjtőtábor 1945. május 18-tól június végéig működött. Ott gyűjtötték össze a környékbeli civil németeket, többnyire öregeket, asszonyokat, gyerekeket, akiket sokszor brutálisan megkínoztak, majd egyszerűen halomra lőttek. Néhány irat tanúsága szerint a németeket több esetben arra kényszerítették, hogy egymást öljék le. Az áldozatokat a korabeli helyi temető egyik fala mellett ásták el tömegsírban. A kutatók szerint az azóta megszűnt temető helyén kialakított Milada Horáková parkban lévő, máig is jeltelen tömegsírban összesen 231 személy nyugszik.

A dokumentum készítőinek ismeretei szerint a gyilkosságok többségét Csehország azon részein követték el, amelyek szovjet megszállás alá kerültek. Ott a Forradalmi Gárdák merészebbek voltak. Az amerikai megszállási övezetben - Nyugat-és Észak-Csehországban - jobban ügyeltek arra, hogy a civilek védve legyenek a szélsőséges csehek bosszújától.

"Azok, akikkel beszéltünk, azt mondták: az amerikaiak ügyeltek arra, hogy a német civilek legyilkolását lehetőleg megakadályozzák. A régóta harcoló szovjeteknek akkor már elegük volt a háborúból, s többnyire szabad kezet adtak a szláv testvéreknek" - állítja Vondrácek.

A filmben véleményt mondanak az eseményekről a leszármazottakon kívül történészek, jogvédő aktivisták és mai politikusok is. A szerzők rámutatnak: a Forradalmi Gárdákban nagyon sok olyan ember tevékenykedett, akik a háború alatt lényegében megbújtak és gyávák voltak, s csak akkor álltak át a győztesek oldalára, amikor az már semmiféle veszélyt nem jelentett számukra. A brutalitásokat és a gyilkosságokat nagyon gyakran éppen ilyen emberek követték el. Nagy szerepet játszott a múlt nyomainak eltüntetése, illetve az emberi kapzsiság is, hiszen rövid úton hatalmas vagyonokat lehetett szerezni.

A második világháború után mintegy hárommillió szudétanémetet nyilvánítottak a korabeli cseh (csehszlovák) hatóságok háborús bűnösnek, megfosztották őket vagyonuktól, állampolgárságuktól, majd kiűzték őket az országból. Ezekben a megpróbáltatásokban németek ezrei haltak meg. A csehszlovák hatóságok ezt tervezték a szlovákiai magyarokkal is, de kitelepítésüket a potsdami konferencia nem hagyta jóvá.

A dokumentum azt sugallja a cseheknek, hogy a bűnöket be kell ismerni, s le kell róni a tiszteletet az egykori törvénytelenségek áldozatai előtt. Követendő példaként azt a keresztet hozza fel, amelyet néhány éve Postoloprty településen állítottak fel a zavaros korszak helyi áldozatainak emlékére, tekintet nélkül azok nemzetiségére.

Forrás: http://kulturport.hu/tart/cikk/fa/0/94625/1/terfilmzene/Cseh_dokumentumfilm_a_haboru_utani_nemetellenes_buncselekmenyekrol

Büntetlen adócsalás az uniós rendszám

Háromezer autón bukhat évente akár 15 milliárd forintot a költségvetés azzal, hogy a luxuskocsik nagy részére külföldi rendszám kerül. A legális kiskaput kijátszó ügyeskedők megúszhatják a gyorshajtásért járó bírságot és a fizetős parkolást is. A középkategóriás autókon is egyre több a szlovák és a német rendszám.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szlovák rendszámos BMW Budapest belvárosában

2004-ben az uniós csatlakozással kieső vámbevételek pótlására veztték be a regisztrációs adót. Azóta az autók forgalomba helyezésekor fizetendő nagymértékű adóteher kijátszására külön iparág alakult, ennek következtében megszaporodtak a külföldi rendszámos luxusautók. A regisztrációs adó mértékére jellemző, hogy nem is kell luxusautót vennünk, hogy kifizetődjön a külföldi rendszám. Már egy középkategóriás kocsi vásárlásakor is kifizetődő a külföldi forgalomba helyezés, hiszen a külföldi rendszám ügyintézéséhez szükséges ezer eurós (kb. 265 ezer forint) költségnek legalább a duplája lenne a befizetendő összeg. "Az értékhatár egyre lejjebb megy, ma már egyre több Volkswagen Passaton, Ford Mondeón és Opel Insignián látható külföldi rendszám" - közölte az [origo]-val Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke.

A német luxusmárkák dominanciája egyértelmű a nálunk futó külföldi rendszámos autóknál, amelyek közül mi önkényesen a BMW X6-os típust választottuk ki példának, mert ebből csak elvétve látni nálunk magyar rendszámos típust. "2008-as hazai bevezetése óta, idén márciusig 375 darabot értékesítettek az X6-osból, a legnépszerűbb a háromliteres, dízelmotorral szerelt 40d kivitel volt, melynek alapára 19 millió forint, ebből csupán a regisztrációs adó 1,4 millió forint" - mondta megkeresésünkre Jávor Dániel, a BMW Magyarország Kft. szóvivője. Az eladási és a forgalomba helyzési adatokból kiderül, hogy 2010-ben a 99 darab megvásárolt X6-osból csupán 35-öt helyeztek itthon forgalomba.

A magyar forgalomba helyezés költségei néhány példán keresztül

Suzuki Alto 1.0 Volkswagen Golf 1.4 TSI

Listaár: 2 399 000 Ft                                            Listaár: 5 266 000 Ft
Regisztrációs adó: 250 000 Ft                               Regisztrációs adó: 361 000 Ft
Eredetvizsga: 20 000 Ft                                        Eredetvizsga: 20 000 Ft
Forgalmi engedély: 6000 Ft                                   Forgalmi engedély: 6000 Ft
Törzskönyv: 6000 Ft                                            Törzskönyv: 6000 Ft
Vagyonszerzési illeték: 17 928 Ft                          Vagyonszerzési illeték: 25 020 Ft
Érvényesítő címke: 450 Ft                                     Érvényesítő címke: 450 Ft
Rendszámtábla: 6500 Ft                                        Rendszámtábla: 6500 Ft
Összesen: 2 705 878 Ft                                        Összesen: 5 690 970 Ft
Megspórolható (regadó és áfa): 849 750 Ft           Megspórolható (regadó és áfa): 1 677 500 Ft

Ford Mondeo 2.0 TDCi                                       BMW X6 40d

Listaár: 10 250 000  000 Ft                                     Listaár: 14 106 400 Ft
Regisztrációs adó: 743 000 Ft                                Regisztrációs adó: 1 466 000 Ft
Eredetvizsga: 20 000 Ft                                          Eredetvizsga: 20 000 Ft
Forgalmi engedély: 6000 Ft                                    Forgalmi engedély: 6000 Ft
Törzskönyv: 6000 Ft                                              Törzskönyv: 6000 Ft
Vagyonszerzési illeték: 47 952 Ft                            Vagyonszerzési illeték: 71 832 Ft
Érvényesítő címke: 450 Ft                                      Érvényesítő címke: 450 Ft
Rendszámtábla: 6500 Ft                                         Rendszámtábla: 6500 Ft
Összesen: 11 079 902  Ft                                        Összesen: 15 683 182 Ft
Megspórolható (regadó és áfa): 3 305 500 Ft

Megspórolható (regadó és áfa): 4 992 600 Ft

Külföldi rendszámmal gurulhatunk ki a magyar autószalonokból

"Abban az esetben, ha az ügyfél külföldi céges papírokkal érkezik, mi a kívánt országban helyezzük forgalomba a nálunk átvett autót" - mondta Kiss Tamás, a BMW-ket forgalmazó Wallis Motor Duna Kft. értékesítője. Kiss közölte, hogy a náluk vásárolt autók jelentős hányadát már nem magyar azonosítóval használják. A kereskedő elmondása szerint jelenleg a nagyobb értékű modellekből, az X5-ösből és az X6-osból fogy a legtöbb, ezeknél a legnagyobb arányú a külföldi, elsősorban a szlovák és a román forgalomba helyezés. Így nem csupán a regisztrációs adót, hanem az ezekben az országokban általános 19 százalékos áfa miatti különbözetet is megspórolják."

Erdélyi szerint a Magyarországon évente eladott körülbelül 4000 prémiumkategóriás autóból nagyjából 3000 kerül külföldi rendszámmal forgalomba. Nem is a regisztrációs adó, hanem az áfa kiesése okozza a legnagyobb hiányt. Egy 15 millió forintos autónál 3 millió forint az áfa, és ha nagy lökettérfogatú a motorja, akkor 2-3 millió forint közé esik a regisztrációs adó. Ez így együtt nem kerül be a költségvetésbe. Ha ebből egy évre kikalkuláljuk a bevételkiesést, akkor a legalább 3000 itthon eladott, de forgalomba nem helyezett autó számát meg kell szorozni ötmillióval, és ebben nincs benne a külföldön vásárolt autók száma. Erdélyi közlése szerint ma hozzávetőlegesen 25-30 ezer autó jár nálunk külföldi rendszámmal, ezek után nem fizethették be az áfát, és a regisztrációs adót. A kalkulációból kiderül, hogy évente 15 milliárd forinttal kevesebb kerül a költségvetésbe, összesen pedig az összeg tízszeresére is rúghat az elmúlt években a be nem fizetett összeg.

Az uniós tagság azonban önmagában nem teszi lehetővé a szabad rendszámválasztást. Ahhoz, hogy a magyar állampolgárságú tulajdonos hivatalosan is használhassa külföldi autóját, több feltételnek is meg kell felelnie. Az adott ország állampolgárain kívül a céges telephellyel vagy ideiglenes lakcímmel és tartózkodási engedéllyel rendelkezők használhatnak jogszerűen külföldi rendszámú autót Magyarországon, életvitelszerűen, vagyis 183 napnál többet azonban nem tartózkodhatnak itthon.

Könnyen kijátszható a szabályozás

"A schengeni egyezmény miatt senki sem ellenőrzi, hogy ki, mikor és hol jár az unión belül, ezért nem lehet követni, hogy valaki betartja-e ezt a szabályt" - mondta Bokodi Tibor, egy európai cégalapítással foglalkozó cég ügyvezető igazgatója. Cégek számára egyértelműem kifizetődő, ha Szlovákiában vagy éppen Németországban rendszámoztatják autóikat, hiszen nem pusztán a regisztrációs adót és az áfát, hanem a fenntartási költségek egy részét is megspórolhatják (bővebben keretes írásunkban). A vállalkozás ismertetőjéből kiderül, hogy magánszemélyeknek is sokat takaríthatnak meg a külföldi rendszám kiváltásával.


Gyakori a német rendszámos autó is a fővárosban

Több nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, külföldi ügyintézésre szakosodott cég vállalja, hogy teljeskörű szolgáltatás keretein belül hivatalossá teszi a külföldi rendszám használatát magyar ügyfelek számára. "A néhány száz eurós német hivatali költségek mellett négy-ötszáz eurós ügyintézési díjat számítunk fel, ami egyszeri kiadás, ezután az ügyfélnek nincs szüksége további utánjárásra" - mondta Bokodi Tibor. Az ügyvezető közölte, cégalapításra szakosodtak, melynek része a rendszám kiváltásához szükséges papírok és engedélyek beszerzése, így egyéni ügyfelek számára hivatalosan is elérhetővé válnak a cégeket megillető előnyök.

Az ügyintézéshez nincs szükség nyelvtudásra, sorban állásra és különböző igazolásokra. Arra azonban fel kell készülni, hogy az autó után járó költségekkel annak az államnak tartozik a tulajdonos, melynek a rendszámával közlekedik. Ezek befizetése azonban nem lehet probléma, hiszen a csekkeket a megadott címre postázzák. További előnyt jelent, hogy az unión belül nincs egységes rendszer a tulajdonosok adatainak kiadására, így például egy szlovák vagy román rendszámú autó után nem küldenek parkolási vagy szabálysértési bírságot, de egy német rendszámmal például már jó eséllyel megkapják a tulajdonosok a Magyarországon begyűjtött parkolás és gyorshajtás utáni bírságokat.

Visszaigényelhető áfa és adójóváírás - a külföldi rendszám további előnyei

A Szlovákiában bejegyzett cégek haszonjárműnek minősített autók után, üzemanyagkártya kiváltása esetén pedig az Európai Unió egész területén a tankolások után is visszaigényelhetik a csupán 19 százalékos áfát. Az üzemben tartási költségeket útadó fizetése esetén adójukból leírhatják és adómentesen vásárolhatnak, mivel rendelkeznek Európai Uniós adószámmal, ezért magyarországi márkakereskedésekben is áfa nélkül vehetnek autót. A Németországban bejegyzett cégek személyautók és haszonjárművek után, üzemanyagkártya kiváltása esetén pedig hasonlóan a szlovák cégekhez tankolás után is visszaigényelhetik a 19 százalékos áfát. Az üzemben tartási költségeket (biztosítás, vizsgadíj, javítás) az adójukból szintén leírhatják.


A hivatalok nem tudják, hányan kerülik ki így a regisztrációs adót

A folyamat vesztese a magyar állam, hiszen jelentős adóbevételtől esik el, bár erről nincsenek hivatalos számok. "Jelenleg nincs pontos adatunk az adóelkerülők számáról, csak az Európai Unió más tagországában forgalomba helyezett, de Magyarországon üzemeltetett személygépjárművek mennyiségéről tudunk adatokat gyűjteni. Becslésekbe bocsátkozni nem érdemes, mivel nincs megfelelő módszertan annak meghatározására, hogy a magyar utakon futó, külföldi rendszámú személygépkocsik közül, melyiknek a tulajdonosa magyar állampolgár, vagy magyar érdekeltségű, de külföldön bejegyzett társaság, s ezek közül mely autók esetében van szó kifejezett adóelkerülésről" - mondta el az [origo]-nak Fütő Veronika, a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóreferense.

A hivatalos álláspont szerint az életvitelszerűen Magyarországon élő, külföldön bejegyzett autót használó magyar állampolgár jogsértést követ el, ennek kiszűrése a minisztérium szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladata. "Arra vonatkozóan, hogy hány olyan külföldi rendszámos gépjármű közlekedik Magyarországon, amelyiknek magyar állampolgár, vagy magyar cég a tulajdonosa, a NAV nem rendelkezik adattal" - mondta Suller György Attila őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője, aki azt is elárulta, hogy - egy 2008-ban elrendelt ellenőrzéssorozat keretein belül - közúti ellenőrzések alkalmával adatokat gyűjt a vámhivatal, melyeket saját kockázatelemzéseihez kontrollinformációként használ fel.

Ellenőrzésekre tehát számíthatnak a regisztrációs adót kikerülők, felelősségre vonásra azonban egyelőre nem. Kiss Tamás hozzátette, eladásnál gondot jelenthet az idegen rendszám, akkor már mindenképpen ki kell fizetni a regisztrációs adót, amely azonban a beszámított avulás miatt az eredeti összeg töredéke lesz.

Milyen költségekkel jár egy új autó forgalomba helyezése Magyarországon?

 • Regisztrációs adó: mértéke a motor hengerűrtartalmától, környezetvédelmi besorolásától és az autó korától függően változik
 • Vagyonszerzési illeték:
  • köbcentinként18 forint,
  • az 1890 cm3-nél nagyobb motor esetén köbcentinként 24 forint
  • teljesen elektromos autó esetében kilowattonként 800 forint
  • További adminisztrációs költségek: 38 950 Ft
Forrás: http://www.origo.hu/auto/20110427-legalis-adocsalas-az-unios-rendszam.html

Május elsejei program

Magyar égre magyar sast!

VAD MAGYARORSZÁG

Szép filmről szép írás!

Jóri Balázs

Zulu harci ünnep vagy busójárás, vonuló gnú-csorda vagy szürkegulya-terelés, busman vadász vagy gemenci halász, kiszáradó Okavango- vagy Tisza-holtág. A Vad Magyarország szerint hazánk akár a mesebeli Afrikában is lehetne, már ami a természet sokszínűségét illeti. Versenyképes természetfilm Magyarországról, magyar rendezőtől, túlzások nélkül.

 

Amikor Török Zoltán rendező az előző filmjének bemutatóján megemlítette, hogy Magyarországról készül forgatni, nem tudtam mire vélni elhatározását. Merthogy eddigi filmjeit ismerve hamarabb számítottam egy "Az ujgur jeti nyomában" jellegű munkára, mintsem egy hortobágyatag Balatonos filmre.

Jó előre deklarálta: igen, Magyarország, itt bizony Plattensee és gémeskút lesz, meg visegrádi légifelvétel; a film megrendelője az észak-német közszolgálati média. Az NDR Naturfilm célközönsége pedig a vasárnap délután, vagy hétfő este a képernyő elé ragasztott középkorú, bár inkább már korosodó német állampolgár, aki legutoljára talán az újraegyesítéskor járt Magyarországon.

Nekik kellett az ismerős nosztalgián túl újdonságot nyújtani, megmutatni, hogy ez a Közép- helyett mára inkább Kelet-Európába sorolt ország ma is rengeteg meglepetést tartogat, és megvan benne az a vadság, ami akár egy egzotikus úti céllal is konkurálni tud. A giccset és sablonos közhelyeket megkerülve, ráadásul a sikerre ítélt német változatot kibővítve a magyar közönség számára - ez azért kemény feladat.

Panorámakép a hazai vizes élőhelyekről - ilyen témához forradalmi módon nyúlva rendező annyira lehet sikeres, mint partyszervező a nyugdíjasklubban. Nem is próbálja meg Török, helyette klasszikusan a szukcessziós folyamatban kíséri végig a természet alakulását a téli fagyott mocsaraktól indulva. Rögtön a belecsap a lecsóba, gyönyörű szürke színekre komponált hortobágyi képen pörköltfőző gulyáslegényekkel indít. Szerencsére ellenpontoz, és a jelenetet egy a fekete-afrikai szafarik YouTube-ot megjárt felvételeihez hasonlóval folytatja.

Az elhullott rackán csapat mókás szarka falatozik, akiket elhajtana egy mérges dolmányos varjú. Igen ám, de mindig van nagyobb: jelen esetben egy egerészölyv, akivel a varjú bátran veszi fel a harcot, tépi-húzza tollazatát, míg az csak falatozik. Egészen addig, míg megérkezik a rétisas, aki aztán rendet tenne a dögevő bagázs felett, ha a varjú nem kötekedne vele is. Meglepő részletekkel bővíti a puszta képét, és ez az ismétlődő, közhelyeket ismeretté bővítő gondolatvezetés teszi élvezhetővé végig a magyar közönség számára is a filmet.

Forrás: [origo]

Minden természetfilmnek jól áll, ha visszatérő karaktereket választ. Itt egy tizenkét éves rétisas pár utolsó fészekaljának életét kísérhetjük végig, többször találkozunk harcsa úrral, de rendező hűséges maradt előző dokumentumfilmjének főszereplőjéhez, a vidrához is. Mellesleg úgy tűnik, Török beleszerelmesedett ebbe a kisragadozóba, nem lepődnék meg, ha a rendező trilógiává bővítené aVidrasors-ot. Ismeri az állat minden rezdülését, pontosan tudja, hol és mikor lehet olyan felvételeket készíteni róluk, amitől mindenki rohan haza a panelba kipakolni a fürdőszobát, hogy alkalmassá tehessék azt új házi kedvencük befogadására.

Az állati főhősök mellett természettel együtt élő embereket is középpontba állít a film, ami szerencsésen leszámol a Matula-mítosszal. A magyar halász archetípusa nem Bánhidi Laci bácsi többé, hanem egy tekintélyt parancsoló, szénné varrt felkarral bíró, mosolygós húszas éveiben járó fiatalember, aki télen biztosra tudja, hol kell csáklyázni, hogy levegőzzön az a harcsa. Ritmusosan váltogatja az emberi világot a természetivel, végig kiemelve, hogy hazánkban az antropogén hatások ellenére is működő ökoszisztéma alakult ki. Olyan ökoszisztéma, ami olykor Attenborough-filmeket idéző meglepetéseket tartogat: az ívni készülő balinokat kísérő kanalas gémek a balin ikrákat csemegéző törpeharcsákra vadásznak.

Forrás: [origo]

Nemcsak a szereplők terén hirdet generációváltást a rendező, hanem méginkább hang- és látványvilágában. Ilyen nagyszerűen megkomponált képeket ritkán láthatunk, a belassított felvételeknek terük és idejük van, értelmet nyer a HD. Nem emlékszem, hogy eddig bárki is kiemelte volna a szarvasbőgés során háttértáncoló gímeket, itt pedig lassítottan, Jan Henriksson és Mosonyi Szabolcs operatőrök tűéles képeiben vehetjük szemügyre, milyen önfeledten adják át magukat a hormonjaiknak a gímtehenek.

A filmet Kulka János narrálja, de a mesélő jelenléte egészen különös ízt ad a filmnek. Kulka városi karakter, és bár hangja játékos, szeretettel teli és büszke, urbánusságából eredően hitelessége egy valaha komoly terepmunkásként indult, de mára irodába kényszerült tanszékvezetőéhez hasonlít. A természetfilmeket markánsan meghatározó zenei világ is inkább biztonsági játékos, az erősen modoros Madárka, madárka népdal feldolgozáson túl szakszerű iparosmunka, nem vonja el a figyelmet a képekről.

Forrás: [origo]

Török Zoltán régóta tervezte a visszavágót, amiben megmutathatja, mit jelent számára a magyarországi ökoszisztéma, milyennek gondolja a magyar természetfilmet az ezredforduló után. AVad Magyarországban végre mi is leszámolhatunk a közszolgálati csatornákon futó, természetfilmnek csúfolt, kézikamerás, unott erdészekben és esetlen makróval felvett kalapos gombákban kiteljesedő, pénznyelőként működő magyar házimozikkal. Végre újraértelmezte azt a harminc éve mozdulatlan műfajt, amit Rockenbauer Pál és Kollányi Ágoston teremtett. Örüljünk, tavasz van, nyílnak a friss természetfilmek!

---------------

A forgatásról a szerző blogot vezetett, valamint a filmet Facebook-on is lehet lájkolni. A Vad Magyarország-ot április 21-e óta vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház, a nyár folyamán leadja egy országos televízió, ezután pedig a Videán lesz látható.

Kósa Lajos a korcsolyaszövetség elnöke lett

Kósa Lajos országgyűlési képviselőt, a Fidesz ügyvezető alelnökét, Debrecen polgármesterét választották meg a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökének.

A tisztújító közgyűlését pénteken tartó MOKSZ arról számolt be, hogy Bathó Ferenc eddigi elnök a továbbiakban a gazdasági alelnöki teendőket látja majd el a szervezetnél, míg a szakmai alelnök Martos György lesz.

A főtitkári pozíciót változatlanul Sallak György tölti be. A műkorcsolyázók szakágvezetője továbbra is Bartháné Jurek Eszter lesz, míg a jégtáncosoknál Nagy Sándor, a szinkronkorcsolyázóknál Gulyásné Sinka Erika, a gyorskorcsolyázóknál Bartha László, a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál pedig Boda Csaba maradt ebben a pozícióban.

Az elnökségben a műkorcsolyázókat Orendi Mihály és Száraz András, a jégtáncosokat Nagy Sándor és Világos Beáta, a szinkronkorcsolyázókat Gulyásné Sinka Erika és Fiák István, a gyorskorcsolyázókat Kocsis Mónika és Schulek Csaba, a rövidpályás gyorskorcsolyázókat pedig Darázs István és Boda Csaba képviseli.

A kamrából elcsent Nutellával kezdte a Ferrero elhunyt vezetője

Valószínűleg szívinfarktusban halt meg Pietro Ferrero, a Tic-Tac-ot és a Nutellát is gyártó olasz Ferrero cég egyik vezérigazgatója. Pietro az öccsével vezette a kis családi cukrászdából 70 év alatt világvállalattá és az egyik legismertebb olasz céggé váló Ferrerót, amelynek legnagyobb érdeme szerinte az, hogy mindenkiből ugyanazokat az érzelmeket váltja ki. A céget alapító család a világ egyik legnagyobb vagyonának birtokosa, "a made in Italy bajnoka".

Forrás: AFP/Andreas Solaro

"A cukrászat és az édesipar általában nagyon erősen kötődik a regionális értékekhez, a tradícióhoz. Ezért nehéz ténylegesen nemzetközi termékeket előállítani. De épp ez az, amire mi törekszünk" - mondta családi cégéről egy 2004-es interjúbanPietro Ferrero. Akkor volt 40 éves a cég egyik legnagyobb dobása, a Nutella mogyorókrém. A cég, a Ferrero ma a világ egyik legismertebb olasz vállalata, a tulajdonos Ferrero család pedig a világ egyik leggazdagabb családja, a Forbes magazin 2011-es listája szerint a világ 37. legnagyobb vagyonának birtokosa.

A 47 éves Pietro Ferrero hétfőn váratlanul életét vesztette a dél-afrikai Fokvárosban. Egy üzleti tárgyalássorozat kísérőprogramjaként szervezett biciklitúrán kapott szívinfarktust - írja a Financial Times. A kiérkező mentők már nem tudták újraéleszteni.

Pietro a Ferrero csoport társ-vezérigazgatója volt, öccsével, Giovanni Ferreróval vezették a céget. A Nutella mellett a Ferrero gyártja többek között a Tic-Tac cukorkát és a Kinder csokoládét is.

forrás:http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20110419-meghalt-pietro-ferrero-a-nutellat-gyarto-csaladi-ceg-egyik-vezetoje.html

Több mint kétmilliárddal tartozik az adóhatóság feketelistájának vezetője

[origo]|2011. 04. 29., 17:55|

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal feketelistája szerint kétezer cég tartozik több mint 100 millióval, a 10 millió forintot meghaladó adósságot felhalmozó magánszemélyek listája pedig több mint háromezer nevet tartalmaz.

Több mint 45 milliárd forint az adóhiányosok által felhalmozott teljes tartozás összege - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénteken közzétett, az adóhiányos adózókat felsoroló listájából. A jelentős adóhiánnyal érintett adósok listjáján több mint kétszázan vannak.

Legnagyobb adóhiánya, több mint egymilliárd forint az Euroszámtech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek van. A büntetés és késedelemi kamat összegével, amelyet a hatóság a megállapított jogkövetkezmények összegeként tüntet fel, a cégnek közel 2 milliárd forintra rúg a tartozása. Az adóhiány szerint második Big-Ker Kereskedelmi Kft. összesen több mint 2,1 milliárddal tartozik az adóhivatalnak. A lista harmadik helyét a Vitold-Ag Gépipari Kft. foglalja el összesen1,8 milliárd forint adóssággal.

A hatóság pénteken közzétett listái szerint a 10 milió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek 3264-en voltak március végén,  a 100 milliónál többel tartozó társaságok 2011-en. Az adóhatóság minden negyedév után harminc napon belül közzéteszi azoknak az adózóknak a nevét, lakhelyét és az adóhiány összegét, akiknél magánszemélyként 10 millió forintot, más adózóknál pedig 100 millió forintot meghaladó adóhiányt állapítottak meg.

 

Bemutatkozás

Gondolatok és tények a Világról, a természet változásáról és az Emberiség teendőiről.

ZENE

Legfrissebb hozzászólások
 • Czikó József: Kedves, Atilla!Ez eddig gondolkodtam, hogy vajon jogom, vagy kötelességem elmondani, megosztani, azt a tudást, s tapasztalatot, mit a Jó Isten kezeim közé adott?!A Magyarság nehézségei, nagyon, nagyon régen kezdődtek!Atilla mondotta volt, hogy a "...kegyelem, nagyon szép dolog, de, gyakorlása, rendkívüli bölcsességet kíván!"S, Ő mondotta, hogy"....sok kegyelem, fejetlenség, gyengeség, a kegyetlenség, = tisztelet, engedelmesség!"Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy ellenségeinknek, a legritkább esetben kell megbocsátanunk! Véleményem szerint, szent istván ban, egy tömeg gyilkost istenítünk, aki a Magyarság színe javát gyilkoltatta le idegen segédlettel!Talán az lenne a javára írható, hogy a Magyar Koronát fel ajánlotta Szűz Máriának.De, így ez sem igaz!Hiszen, ma már be bizonyosodott, hogy mindenünket, amink van, azt a Jó Istentől, magától kaptuk!Mi, Isten gyermekei vagyunk, ugyan, úgy, mint az általa teremtett természet!S, azt a szenvedést, lesajnálást éljük meg, nap, mint nap, mint testvérünk, a Föld!Régen, Atilla is bele esett abba a hibába, hogy hitt Rómának, az egyháznak!Legádázabb ellenségünknek!Ők, soha nem felejtik, a sok rettegést, a félelmeket, a rossz lelkiismeretet!Pedig, maguknak köszönhették!Ha, lesz érdeklődés, folytatom! Jóska
  (2013-08-29 16:35:43)
  A Nemzeti Feltámadás Ünnepe
 • Desischado: Akárki csinálta az oldalt, az égiek áldják meg érte! Csak egy baj van, hogy letölteni nem lehet őket! Nem lehetne ezt megoldani? És bővül még a repertoár? Ha lehet, erre írjatok már választ! Nagyon köszönöm!
  (2013-04-19 02:28:58)
  Az összes régi magyar film
 • V Zs: EZT A PÉLDÁT A MAGYAR PARLAMENT IS KÖVETHETNÉ!! NEM LENNE ÁM 4 ÉVENKÉNT MILLIOMOSKÉNT KERÜLNEK KI A PARLAMENTBŐL MÍG EMBEREK EZREI MENEK TÖNKRE A KÉPVISELŐK JÓVILÁGÁBA!!
  (2013-03-30 16:24:56)
  Magyar országgyűlési képviselőknek svéd képviselői díjazást és juttatást!
 • MoSze: Igen, egy gyonyoru szep helyen, Csikszeredatol nem messze egy helyiseg.
  (2013-03-26 05:25:51)
  Mi az a „menaság”?
 • Kovács Arnold: Ez gyönyörűen kidolgozott,és nagy összpontosítást igényel.De az összhang külön elismerést érdemel.Már sokszor jártam díszszázadi bemutatón de egyik sem volt ilyen jó.
  (2013-02-13 17:37:51)
  Magyar Királyi Gárda
 • Babó: Számomra nem jelentett semmit a gyomrom tájékán ez az egész. SEMMIT nem tudtam arról, mi fog jönni, csak annyit, hogy nem lesz most világvége. Talán jobb is, mert így mehettem azután, amit ösztönösen éreztem. Azon kaptam magam, hogy elkezdtem gyertyákat gyújtogatni, és meditálni. Elkezdtem magamnak kérdéseket feltenni, utána pedig jött a megszabadító Igazság, és a lelki gyógyulás. Ennen magamhoz, a maghoz kezdtem fordulni, és azóta is minden nap egy csoda. Hálát adok az Égnek, hogy megélhetem ezt a nagyszerű korszakot, amit kívánok mindannyiótoknak is!
  Üdv mindenkinek
  (2013-02-10 05:31:34)
  Kozsdi Tamás 2012 - Újholdi üzenet
 • Kelemen Henriett : Tisztelt Kozsdi úr. Azért zavarom önt mert egy olyan jelről szeretném a véleményét kérni amit szefirotikus fa né az izraeliek magukénak tartanak,az nagyon hasonlít egy nagyon régi rovás írásos emlékünkre,de a magyar szent koronánk szimbolikájára is.Ez elég furcsa dolog szerintem és az is hogy miért látom meg az egységet ezek közt,de a tatárlakai korongon is van hasonlóság.Ez az én véleményem, de mivel nem találtam róla tökéletes leírást nem tudhatom hogy tévedtem e,de a férfi és nő jele a piramis alak és az íj feszítése jut róla eszembe.Ha ön többet tud róla szívesen elolvasnám az írásaiban,előre is köszönöm.Koppány népe
  (2013-01-17 14:26:09)
  Kozsdi Tamás 2012 - Újholdi üzenet
 • Marcsi: Tetszett az írás, köszönöm!
  (2012-11-07 20:52:29)
  A Mindenség Megváltoztatása Minden Pillanatban - Kiss Balázs Kunó
 • meli70: @: Nekem már felmondott devizahitelem van az OTP Factoring Zrt-nél. 2011.Júliusában lett felmondva, akkor a tőketartozásom átszámítva(CHF) 22.000.000.-Ft volt. Ugyan ebben az évben, novemberben behívtak, és közölték, hogy a tartozásom 27.000.000.-Ft. Megkérdeztem, milyen lehetőségeim vannak, azt mondta a hölgy, kössek egy 20 éves szerződést, havi 250.000.- Ft-os törlesztő részlettel. Mosolyogtam!!! :) Ha azt nézem, hogy 5 hónap alatt 5.000.000.-Ft-al nőtt a tőke tartozásom, akkor a mai nappal ez az összeg már 38.000.000.- Ft-nál tart. Jelzem, 2008-ban vettem fel a hitelt, 15.000.000.- Ft-ot. A házamat 23.000.000.-Ft-ra értékelték és azt kérdezték, amikor elfogadták a hitelkérelmemet, hogy "Felvehet akár 20.000.000.-Ft-ot is". :) Több lehetőséget is felkínált már az állam és az a bizonyos Eszköz kezelő Társaság, de sajnos mindegyik pikszisből kiestünk. A feltételek úgy lettek meghatározva, hogy még véletlenül se tudjuk igénybe venni a segítséget. Pl.: Az ingatlan hitelfelvételkori értéke nem haladhatja meg a 20.000.000.-Ft-ot Budapesten, és a 15.000.000.-Ft-ot vidéken. Jelenleg az ingatlanom jelzálog tulajdonosa az OTP Factoring Zrt. Nemrég küldtek egy számlakivonatot, amin szerepel egy értékbecslési díj 12.000.-Ft. Hogy mit, mikor, és hol becsültek fel, azt sajnos nem jelzik. Itt, nálunk nem járt senki!!! Érdemes lenne könyvet írnom a hitelem történetéről, ami persze még nem zárult le, és nem tudom mi lesz a vége. Rengeteg tortúrán mentünk keresztül, kezdve onnan, amikor 2009 januárjában kiküldték az első "válság" miatti törlesztőrészlet változásról szóló értesítőt!
  Tisztelettel! Pékné Pénzes Melinda
  (2012-10-19 10:46:56)
  A devizahitel szerződések semmisek
 • Demeter222: Önfejű önkormányzatok? Micsoda hülyeség! Ha nem is mindenkinek egyértelmű, de az önkormányzat és a polgármesteri hivatal két különböző szervezeti egység. Nem az önkormányzatok feladatkörét, hanem a polgármesteri hivatalokét veszik el, vagy szűkítik a járások kialakításával. Ráadásul az önfejűség és bürokratizmus nem a polgármesteri hivatalok bűne, hanem azoké, akik a munkájukat irányító jogszabályokat alkotják. De még hogy! Havonta módosítják, visszavonják, újat adnak ki, de úgy hogy közben azt hangoztatják, hogy egyre egyszerűbbek az eljárások. Ennek ellenére minden bonyolultabbá és kaotikusabbá válik. És még ők azok, akik önfejűnek nevezik a hivatalokat?!
  (2012-10-16 16:37:27)
  Járási hivatalok 2012-2013
 • Sárdi Piroska:

  Azt szeretném tudni hogy az "Arra fókuszálj hogy elengedj" az mindenre és mindenkire vonatkozik ami és aki már nem fontos vagy amihez és akihez érlelődik az ELENGEDÉS kifejezés?

  Köszönet a lényegre törő, érthető írásokért
  (2012-10-15 23:46:28)
  Kozsdi Tamás 2012 - Újholdi üzenet
 • Ilona Székelyné: Nagyon kedvelem a gyógynövényeket,ha lehet,csak gyógynövény teákból készítek reggeli italt,amit szívesen fogyaszt a családom.Köszönettel:Ilona

  (2012-09-28 17:37:51)
  Gyuri bácsi, a füvesember
 • istvankari: nagyon szep es meg szeretnek...imadsagokat kapni...
  (2012-09-09 09:16:52)
  Magyar imák
 • Pénzes Elek Gáborné: Tisztelt Ügyvéd Úr !
  Nagy örömmel olvastam tályékoztatóját.Sajnos nekem mind három gyermekem tragikus körülmények közé került a devizahitel felvétele kapcsán, szinte mára már kilátástalanná vált helyzetük.Szeretném, ha részükre bővebb inforációt küldene. Ezen célbol adnám meg email cimüket.
  Pénzes Elek,/ 3 gyermeket nevel/ email:ocsike007@totalcar.hu
  Pénzes Mónika:/ 3 gyermeket nevel/, email:monik05@freemail.hu
  Pékné Pénzes Melinda:
  meli70@vipmail.hu
  Aggódom gyermekeimért:

  Tisztelettel: özvegy Pénzes Elek Gáborné

  (2012-06-19 07:50:01)
  Elkészült a devizahitelesek perirata. SEGÍTSÉG A HITELKÁROSULTAKNAK!
 • Gime: Kedves író!
  Szeretnék kérdezni valamit, ámde személyes üzenetben. Mi erre a lehetőségem? Sajnos nem találok ilyet itt az oldalon...
  (2012-05-27 20:51:11)
  OLDÁS - április 6-a, reggel 6 óra - Kiss Balázs Kunó
 • Kelemen László: Annyit akartam még írni az előbb leírtakhoz,hogy a korongokról Grandpierre Atilla azt mondja hogy nem tudják értelmezni hát hogy hogy nem amikor magyarul van rá írva minden,több helyszín és több név,de amit akarok mindent kiolvasok belőle.Az édenkert től a mai emberig, mindent és nekem ez nem okoz semmi gondot,és szeretem nagyon tudom kié volt és kinek a sírja volt és ha lehet lerovom a kegyeletem előtte.Szóval imádom olyan mint egy mese könyv csak olvasni kell belőle,igaz még nekem sem megy tökéletesen de már jól haladok.Ezért már nem félek attól amit a biblia leírt hogy jön a vég,mert tudom hogy mi történik,és Atilla Mongóliában élt és onnan érkezett ide, amit a hun tó meletti hunnornak hívnak sajnos ma sivatag,ez a tó a neve Van-tó.Isten legyen velünk.
  (2012-05-02 11:24:16)
  Cigány–magyar együttélés: hogyan tovább?
 • Kelemen László: Kedves Kozsdi úr,már írtam önnek egy másik oldalon de nem kaptam rá választ azt hiszem hogy ön nem hisz el semmit abból, amit leírtam,de akkor miért hiszi hogy az arvisúrákat valaki csak úgy el olvassa és lefordítja majd ajándékba önöknek.Nagyon fontosnak tartom azokat amiket önnek leírtam,mert ha az egyiptomiak rátalálnak a népünk nyomaira a piramisokban,akkor azt nem fogják elmondani a világon senkinek csak az amerikaiak fogják megtudni.De ez annál nagyobb dolog mintsem hogy ö vagy más kételkedjen a szavahihetőségemnek,mert amit én állítok az egyenesen neki megy a valóságnak.Azt gondolja hogy én csak hírverést akarok de nem,én már nem tudom ki vagyok,mert amióta a Tatárlakai korongokkal foglalkozom megváltozott az életem,sok olyan dolgot látok amit az előtt nem tudtam és nem is olvastam róla,de máshol sem hallottam.Ha önt érdekli a dolog írjon nekem emailt,mert nem telefon téma.
  (2012-05-02 11:06:32)
  Cigány–magyar együttélés: hogyan tovább?
 • Bieganski Attila: Nagyon szeretem bösztörpusztát mert minden évben megyünk a magyarok országos gyülésére és nagyon szeretnék íjat mert élvezem hogy nyílazhatok. Én ott voltam ajánlom tegyétek meg ezt a turát és többé nem fog előfordulni hogy nem szereted a magyarokat. menjetek el bösztörre.

  (2012-04-23 21:03:22)
  III. Magyarok Országos Gyűlése 2011. Augusztus 12-15. Bösztörpuszta
 • Pöppl Magdolna: Ez mind igaz!!!De kellene egy ügyvédi cég, aki felvállalná utólagos fizetéssel,/ mert az igazán károsultak nem a nagy hitelesek, hanem a kicsik, akiket utcára tesznek/,hogy az érdekeiket képviseli. Szerintem szívesen fizetnének a visszakapott pénzükből utólag. Az ügyvédek tisztességes része nem vállalja el ezt az ügyet, mert nem ért hozzá. Ha csak írunk és beszélünk abból nem lesz semmi. A bírók nem véletlenül lettek lecserélve!!!!!!!!!!! Külföldön kellene, nemzetközi bíróságokon valamit kezdeni.
  (2012-04-17 08:20:06)
  A devizahitel szerződések semmisek
 • Nyári Gyula: Felháboritónak tartom a bankok hozzáállását az adósokkal szemben. Kérdésemre, hogy az ügyintézést is sváci frankban számolják, mikor a dolgozókat forintban fizetik, nem tudtak válaszolni, csak hebektek hápogtak! Mindenki látja, hogy az egész ország az elkeseredés határán van, mert ilyen tisztességtelenül bántak el az adósokkal Ugyanakkor meg vidéken az uzsorásokat bilincsben viszik el. A legnagyobb uzsorások a bankosok, és öket kellene már bilincsben vinni, mert az egész országot a padlóra küldték, és sokan öngyilkosok lettek, és családok hulltak szét, de ez a legkevésbé sem érdekli őket.
  (2012-04-16 23:02:06)
  A devizahitel szerződések semmisek
Feedek
Megosztás
Címkefelhő
Címkefelhő