A hal elúszik, a nyúl, az őz elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt. Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét.

Manapság az emberek szilveszteri szokásai kimerülnek a vég nélküli evészet és ivászatban. Az év végének azonban vannak igen érdekes rítusai is, a Minálunk.hu portál ezek közül válogatott.

A régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát és a termést- Az újévi cselekedetek hatással vannak az elkövetkezendő esztendőre, így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak.

 

Mit szabad ennni?

Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet vagy szárnyast. A hal ugyanis elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt. Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Mit nem szabad csinálni?

A népi hiedelem szerint amilyen az év első napja, arányosan olyan lesz az egész év is. Ha szépen süt a nap, akkor az egész év szép napos lesz, ha a hajnal piros hassal kel fel, akkor szeles év elé nézünk. Arra is oda kell figyelni, hogy az ember mit csinál, ilyenkor nem szabad semmit kivinni vagy eladni a házból, mert akkor év közben nagy veszteség érhet minket. Veszekedni sem szabad, mert akkor az egész év balhés lesz, sőt napközben lefeküdni vagy pihenni sem éri meg, mert akkor nagy valószínűséggel ágynak esünk majd az új esztendőben.

Templom és mulatság

Az Újév beköszöntét éjfélkor templomi harang hirdette, ekkor a rokonok és ismerősök szerencsés és boldog újesztendőt kívántak egymásnak. A jókívánságokért a gyerekeknek pénz, édesség, míg a felnőtteknek bor vagy pálinka járt. 1-jén délelőtt ünnepi szentmise következett, majd az ebéd, amikor kizárólag disznóhúst fogyasztottak.

Délután a férfiak vendéglőbe indultak, ott kártyáztak és borozgattak, míg az asszonyok a gyerekekre vigyáztak, vagy a szomszédokkal beszélgettek. Többen délutáni imádságra mentek a templomba, majd ennek végeztével a vendéglőkben táncmulatság vette kezdetét, amely éjfélkor ért véget.

minalunk.hu - barikad.hu