Nem mondtak le Tétényi Éva polgármester javaslatára az esztergomi képviselő testület tagjai, így Tétényi Éva sem tette ezt. A városban csütörtök este hat órakor kezdődött a megyei kormányhivatal által összehívott képviselő testületi ülés, melyre elment ugyan Tétnyi Éva, de nem vállalta annak vezetését. Az ülést a helyi Fidesz frakció vezetője vezeti le.

Ez az aljegyző szerint is törvénysértő, de állítása szerint döntéseik végrehajthatóak, amíg az Alkotmánybíróság meg nem semmisíti azokat. Tétényi Éva szerint ezek után súlyos veszélybe került Magyarországon a jogbiztonság, mert bárhol előfordulhat hasonló eset.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, előrehozott önkormányzati választásokat sürget Esztergomban Tétényi Éva. A város polgármestere a megyei kormányhivatal által csütörtök estére összehívott ülésen le fog mondani, de csak akkor, ha ugyanezt megteszik a fideszes képviselők is, és ezt írásba is adják. "10-11 férfi nem félhet egyetlen nőtől, és ha ők is a városért akarnak tenni, ez az egyetlen célravezető lépés" - mondta Tétényi Éva a Független Hírügynökségnek.

A most már csak a Fidesz frakcióból álló testület tovább folytatja alkotmányellenes működését - mondta a Független Hírügynökségnek Tétényi Éva, aki végül otthagyta az ülést. A törvények és polgármesteri esküje miatt nem vállalta az ülés levezetését, mert az szerinte és a kormányhivatal szerint is alkotmányellenes és jogsértő határozatokat hozott korábban. Az ülést azonban nélküle is folytatták, azt a Fidesz frakció vezetője vezeti. Tétnyi Éva szerint az aljegyző is úgy nyilatkozott, hogy törvénysértő a testület jelenlegi működése, de szerinte mégis végrehajthatóak az ott hozott döntések, amíg azokat az Alkotmánybíróság meg nem semmisíti.

Amíg nem nyilvánít sürgősen véleményt az ügyről az Alkotmánybíróság, addig Tétényi Éva szerint súlyos veszélyben van a jogbiztonság az országban. Az esztergomihoz hasonló helyzet ugyanis bármikor előfordulhat: a képviselők egy csoportja bárhol magához veheti az irányítást még akkor is, ha az Alkotmányellenes, és így törvénysértő döntéseket hozhatnak.

A képviselőket előzetes vállalásához híven lemondásra szólította a polgármester, mert szerinte egy új önkormányzati választás lenne az egyetlen demokratikus eljárás a kialakult helyzetben. "Erre azonban úgy tűnik, nincs fogadókészség a képviselők részéről" mondta Tétényi Éva. a polgármester, miután elhagyta az ülést, részt vett egy lakossági fórumon. Utána a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy minden jel szerint nem is kell polgári engedetlenségi mozgalmat indítania, mert azt megteszik maguk a városlakók. A tiltás ellenére virágot ültettek egy körforgalomban, illetve a piacfelügyelet megszüntetését követően az árusok maguk tartják fenn az egyik piacot. Maguk tartanak rendet a közterület - felügyelővel közösen és maguk fizetnek a szemétszállításért. A piacozók egyébként több mint egymillió forintot fizetnek a város kasszájába havonta.